logo

MEB’in MOS’a Ne İhtiyacı Olabilir?

MEB’in MOS’a Ne İhtiyacı Olabilir?

Mesleğinde yirmi yılı deviren eğitim çalışanları hatırlayacaktır. Her şeyin elle doldurulduğu, karne dâhil pek çok zorunlu evrakın imece usulü ile manuel yöntemle tamamlandığı günlerden bahsediyorum. Önce BİLSA girdi hayatımıza not işlemlerini disketlere işleyerek bilgisayar çağına adım attık.

Resmi yazışmaların kurum-net üzerinden takip edildiği günlere gelmeden ek derslerimizin, maaşlarımızın elle hesaplanıp mutemet marifetiyle ödendiği günleri yaşadık. Derken e-okul çıktı, e-devlet’imiz oldu. DYS, KBS derken bilişim çağının imkânları ile her işimizi online olarak yürütmeye başladık.

Bir gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir ki; MEB, kamu yönetimi içerisinde bu anlamda çıtayı yükselten birçok Avrupa ülkesinde örneği bulunmayan yeniliklere imza atan bakanlık olmuştur. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

EBA’sından ÖBA’sına, MEBBİS’inden TİF’ine kadar her ihtiyaca çözüm üreten bir bakanlığın, dün mutemet eliyle ek ders dağıttığı ve çalışana mutemetlik ücreti ödemek zorunda bıraktığı günleri hatırlatan MOS’a ne ihtiyacı olabilir?

Öğretmenlerin bir kısmının ek ders ücretlerini, İŞ KUR personeli maaş işlemleri ve ders programı gibi birçok konuya çözüm üreten “k12 Mos Okul Yöneticileri Yardımcı Yazılımları” MOS -mevcut haliyle- çağdaş bir mutemetlik, hizmet alımı yapılan bir özel teşebbüstür.

Girişimciliğe karşı değiliz. Birçok alanda olduğu gibi eğitimde de özel teşebbüsün varlığını ve bir ihtiyacı karşıladığını inkâr edecek değiliz. Ancak, eğitime çağ atlatan elektronik alt yapıya sahip olan bir bakanlığın basit ek ders işlemleri, maaş ve ders programı yapmak için alt yapı üretmekten aciz midir?

Elbette hayır!

Kaba bir hesap yapalım: Güncel rakamlar ile konuşacak olursak; okul başına yıllık bir 1500-2000₺ üyelik bedelinin ödendiği bir meseleden bahsediyoruz. Ortalama bir İlçede 60 okul olduğunu varsaydığımızda İstanbul gibi bir şehirden okullardan kaç milyon TL harcama yapıldığını varın siz hesap edin.

O yüzden biraz da sözümüze -akılda kalıcı olsun diye- tumturak katarak diyoruz ki;

MEB’in O’su var Bu’su var. MOS’u niye yok?

İdris Şekerci
EBS İstanbul 6 No.lu Şube Başkanı

278 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.