logo

MÜSİLAJ TEMİZLİĞİ YAPALIM AMA HER YERDE!

MÜSİLAJ TEMİZLİĞİ YAPALIM AMA HER YERDE!

İyi bir yöneticide bulunması gereken elbette birçok özellik vardır. Bunları sayacak değiliz elbet. Ancak hüküm verip karar almayı da uhdesinde tutan bir yöneticide olmazsa olmaz diyebileceğimiz bazı hususiyetleri tekrar hatırlatmada fayda var.

Dinleyen mi, konuşan mı? Anlamaya çalışan mı anlamlandıran mı? Yeni moda deyimle gördüğü tutumları etiketleyen mı, yoksa, etiketleyerek kendisine servis eden kimi zavallılara kulak tıkayarak “berâetı zimmet asıldır” ilkesiyle hareket etmek midir mesele?!

Sadece konuşmayı ve dinlemek yerine işitmeyi marifet sayan kişilerin yaptığı belki yöneticilik olabilir lakin bulundukları okula, kuruma, birime liderlik yapamazlar. “Sürekli konuşarak karşımızdaki insanı anlayamayız. Anlamak, susmaktan yapılmış gibidir. İnsanı, zamanı ve mekânı anlamak için galiba susmak gerekiyor. İşitmek kolaydır. Önemli olan duymak ve anlamaktır” diyor İbrahim Tenekeci.

Her duyduğu gerçeği hakikat bilen yönetici, her işittiğini duyup anladığını sanma riskini hesap ederek adım atmalıdır. Bir defasında bir İlçe Milli Eğitim Müdürü bir vatandaşın şikâyet ettiği okul müdürü ile ilgili söylenen sözleri olduğu gibi satın alarak müdüre etmediği hakaret arkadaşı istifa kararından vaz geçirinceye kadar ettiğimiz lafı ve çabayı hiç unutamam.

Üzerini örterek, nice canlıya mesken olan, üzerinde yükünü taşıyan nice gemilere yol alan, sularında kulaç atanlara serinlik olan denizlerin üzerini esir alan salyalar yüzünden onca hizmetini ve güzelliğini görmezsek perdeyle saklanan ışığa kör oluruz.

Müsilajın esaretinden sıyrılın

Uzun zamandır -bir başka adıyla- müsilaj dediğimiz bu salyaların kullandığı argüman maalesef sosyal medya ve yeni nesil habercilik yöntemleridir. Yönetici olmanın bir kaç tık ötesine geçerek, lider olmayı hedefleyenlerin, kendisine bağlı kurum ya da birimleri yönetenlerin gayretini görebilmesi için bu müsilajın esaretinden sıyrılmaları, ışığı görmeye mani siyah gözlüklerini çıkarmaları gerekir.

Peki, bugün yapılan bu mudur? Maalesef hayır! Tersine müsilaj diyebileceğimiz, noksanlıkları tam gösteren, olmayanı oldu sandıran, beceriksizliğin üzerini örten bir sosyal medya hokus pokusu ile de karşı karşıyayız.

Öyleyse yapılacak bellidir. Hakikati örten müsilajdan da, hakikati saklayan müsilajdan da arınmalıyız.

Hâsılı, ne cilalı imaj için ne de menfaat devşirmek için doğru insanların üzerini kirleten müsilajlara ve salyalara fırsat vermemeliyiz.

İdris ŞEKERCİ
Eğitim Bir Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı

236 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.