logo

Pierre Loti Tepesi’nin adı İdris-i Bitlisi Tepesi Olsun

Pierre Loti Tepesi’nin adı İdris-i Bitlisi Tepesi Olsun

Pier Loti Seyir Terası nerede?

Eyüpsultan demek, Cami etrafı ve İdris Tepesi demektir. Pier Loti Seyir Terasından sadece Eyüpsultan değil, İstanbul ve Haliç’in en güzel manzaralarını seyredebilirsiniz. İstanbul’un yedi tepesini hiçbir açıdan bu kadar güzel göremezsiniz. Sol aşağı tarafta Eyüpsultan Kabristanı, Sağınızda Eyüpsultan Külliyesi ve çevresindeki onlarca hayır ve eğitim kurumu, banilerine ait kabirler ile bu manzara içinde görülebilmektedir. Haliç’in karşı kıyısı olan Halıcıoğlu, Sütlüce ve Kasımpaşa da bu doyumsuz manzaraya dâhildir.

Peki, İdris-i Bitlisi kimdir?

Mevlana Hakimuddin İdris-i Bitlisi, 1452 doğmuş 1520’de ise Hakk’ın rahmetine kavuşmuş bir ilim-fikir insanı, din âlimi, tarihçi, tarihe adını vermiş komutan, tasavvuf insanı ve siyasi bir dehadır.

II.Bayezid’in sevgi ve diplomatik başarısını kazanmış, Çaldıran Savaşı ile de o zamanki Şiilik anlayışını ve Kızılbaş tehlikesini Osmanlı devleti için tehlike olmaktan çıkarmış bir devlet adamıdır.

İdris-i Bitlisi II. Bayezid’in emriyle ilk Osmanlı tarihçisi olarak “Heşt Behişt“ eserinin sahibidir. 1512’de Yavuz Sultan Selim onu baş danışman yapmıştır. Walter Hıntz’a göre Bitlisi, Sünni ve Kürt’tür. Rafızi Akımın karşısında durmuştur. Yavuz Sultan Selim, Mısır’ı fethettikten den sonra yeniden örgütlenme işini İdris-i Bitlisi’ye vermiştir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Osmanlı’ya bağlanmasında büyük bir rol almış ve bugünkü harita ortaya çıkmıştır. 28 Kürt Beyini Amasya’da toplayarak Yavuz Sultan Selim’e bağlılık oluşturmuştur.

Eyüpsultan Mezarlığında kimler metfundur?

Sokollu Mehmet Paşa, III.Selim’in Hocası İsa Geylani Hz., Abdullah Kaşgari Hz., Kırklardan olduğu bilinen El-Hac Muhammed Harrani Hz., K. Karabekir, Ali Kuşçu, N. Fazıl, Ebussuud Efendi, Mihrişah Sultan gibi ismini sayamadığımız bir çok örnek insan, bu tepede metfundur.

İdris-i Bitlisi Tepesi ve bölgesi, binlerce şehit ve evliyalar bölgesi hatta efendimizin, evine misafir olduğu Eba Eyyub el-Ensâri’nin diyarıdır.

Ebâ Eyyüb Ensâri Hazretlerine Borcumuzdur

Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun, “Resulullahın Alemdarı Ebâ Eyyüb Ensâri’nin bulunduğu bölgenin tepesine bir Fransız subayı olan Pierre Loti’nin isminin verilmesi vicdanları yaralamaktadır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’dan, İstanbul Valisi Sayın Davut GÜL’den, Eyüpsultan Kaymakamı Sayın İhsan KARA’dan ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Sayın Deniz KÖKEN’den isteğimiz; 1934’yılında bir Fransız subayının adının yaşatılması için konan “Pierre Loti Tepesi” nin tekrar eski ismi olan “İdris-i Bitlis’i Tepesi” olarak değiştirilmesidir.

Eyüpsultan’da eşcinsel bir Fransız Subayının ismini görmek istemiyoruz!

Bu hem halkımızın sesi hem vicdanların sesi hem de Ebâ Eyyüb Ensâri Hazretlerine borcumuzdur” dedi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
215 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.