logo

100. Yılında İmam-Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu Yapıldı

100. Yılında İmam-Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu Yapıldı

100. Yılında İmam-Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu Yapıldı

100.yıl ihl

Kuruluşunun 100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu” ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, , İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)’nın girişimleri ve Değerler Eğitimi Merkezi’nin akademik organizasyonu ile 23-24 Kasım tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

İmam-Hatip Liseleri, Türkiye’nin din eğitimi tecrübesinin en önemli kurumlarından biridir. Osmanlı döneminde Medresetü’l Eimme ismiyle başlayıp Cumhuriyet Türkiye’sinde evrilerek devam eden bu eğitim, 100. yılına girdiği 2013 yılında kendi tarihçesindeki dönüm noktalarından birini yaşamaktadır. Türkiye’de eğitim kademelerinin 4+4+4 olarak yeniden düzenlendiği süreçte İmam-Hatip Liselerinin eğitim sistemimiz içindeki yeri güçlenmiştir. Aynı zamanda bu yeni dönemde İmam Hatip Liseleri konusunda beklentiler oluşmuş ve bu okullara uluslararası ilgi artmıştır.

ihl sempozyum

Yüz yıllık “İmam Hatip” birikiminin geniş kapsamlı bir konu alanı içerisinde ele alınan sempozyumda Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez ‘İmam Hatipler Okulları bu ülkeye büyük hizmetler yaptı. Bu okullar devlet millet bütünleşmesi için büyük katkıları olmuştur. dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Müstaşarı Doç.Dr Yusuf Tekin ‘İmam Hatip Okulları her vatandaşın sahip çıkması gereken bir hizmettir. Bu okulların başarısı için gerçekçi projeler yapmak gerekir.’dedi.

kadir topbaşYapılan oturumlarda bildiri sunanlardan birisi de Erol Erdoğan oldu. “İmam-Hatip Mezunları: Hatıralar ve Tanıklıklar” oturumunda “1980–1990 Arası İmam Hatipliler” başlıklı sunum yapan Erdoğan, İmam Hatiplere yoğun ilgi, sınavla giriş, hafız öğrenciler, 12 Eylül Darbesinin okullar üzerindeki etkileri, İlim Yayma Cemiyeti’nin durumu ve yurtlar, İmam Hatip Lisesinden mezun olmanın farkı, Tunceli’den getirilen Alevi gençler ve Darbecilerin istediği İHL modeli,  Spor ve güreşin İHL’ye kattıkları, Cemaatler ve İHL’ler gibi konulara değindi.

Sempozyuma 50’si Türkiye’den, 37’si Türkiye dışından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya, Bulgaristan, İran, Mısır, Nijerya, Pakistan, Endonezya, Malezya, Çin, Singapur, Kore, ABD, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İskoçya, İsveç, İsrail ve Yunanistan’dan olmak üzere toplam 87 akademisyen katıldı.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1490 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.