logo

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlar, İbadet aşkıyla ders anlatan bütün öğretmenlerin/öğretmenlerimizin ellerinden öperiz.

Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, ilahiyatçı, yazar Ayetullah COŞKUN, “Sevgi, şefkat ve emekle geleceğimizi inşa eden, nesillerimize ışık veren, bu vatanın evlatlarını yetiştiren, insanlık alemine kıymetler sunan, vefakar, sebatkar meslektaşlarımın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlar; genç öğretmenlerimizin alnından, büyüklerimizin ellerinden öperim. İyi ki ben de bir öğretmenim!” dedi.

Coşkun, “İlim talep etmek her Müslüman’a farzdır” buyuran Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), bir anlamda; eğitim ve öğretimin dönüştüren, değiştiren, geliştiren ve geleceğe hazırlayan özelliğine atıfta bulunarak, kadın-erkek bütün Müslümanları ilme teşvik ederdi. Resûl-i Ekrem Hz. Âişe’ye: “…Allah beni sıkıntı verip zorlaştırıcı olarak göndermedi. Beni ancak kolaylaştırıcı bir öğretmen olarak gönderdi” buyurarak, kendisini eğitici ve öğretici olarak tarif etmiştir” dedi.

Coşkun, “Bu kutsal görevi yerine getirirken şehit düşen ve hayatını kaybeden tüm öğretmenlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor; sevgi, emek ve özveri ile yeni nesillere yol gösteren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Öğretmenler Günü neden 24 Kasım’da kutlanır?

Cumhuriyet Dönemi’nde yeni Türk harflerini öğrenmek amacıyla düzenlenen okuma yazma kurslarına “Millet Mektepleri” adı verilmiştir. İlk Millet Mektebi, 11 Ağustos 1928’de Dolmabahçe Sarayı’nda açıldı. Bunu, İstanbul’da başka okullarının açılışı izledi. Bu arada, İstanbul Radyosu’nda da dersler verilmeye başlandı. Benzeri kurslar, büyük kentlerde, devlet dairelerinde açıldı.

3 Kasım 1928’de yayınlanan “Türk Harfleri Hakkında Kanun”la, en geç altı ay içinde, yeni alfabenin öğrenilmesi zorunluluğu getirilmişti. 24 Kasım 1928’de yayımlanan Millet Mektepleri Teşkilatı Talimatnamesi’nde de Cumhurbaşkanının, bu okulların başöğretmeni olduğu; altı ay içinde, 16-45 yaş arasındaki, eski yazıyı bilen bilmeyen herkese yeni yazının öğretilmesi hükmü yer alıyordu.

İstanbul’da kurslara kayıtlar, 23 Aralık 1928’de başladı. Bu kurslara haftada dört gece erkekler, iki gece de kadınlar katılıyordu. Kurslar, A ve B dershanelerine ayrılmıştı. Okuma yazma bilmeyenler, A dershanesinde okuma yazma öğrendikten sonra B dershanesine geçiyor ve orada okuma, kompozisyon, aritmetik, sağlık bilgisi, yurt bilgisi derslerini alıyordu. Millet Mektepleri, 1923’de başlatılan dilde yenileşme atılımına da önemli katkılarda bulundu. Harf inkılâbından önce yüzde on dolayında olan okuryazar oranı, 1936’da yüzde yirmi beşe ulaştı.

Millet Mekteplerinin işlevi 1936’dan sonra halk evleri ve halk adaları üstlendi. 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmeni olduğu 24 Kasım, 1981 yılında “Öğretmenler Günü” olarak kabul edildi. 

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler:
144 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.