logo

Adam Gibi Adam Olmak

Adam Gibi Adam Olmak

Geçen gün Tahtakale Esnaflarından hac arkadaşım Hacı Salahattin Efendiyi ziyarete gitmiştim. Demesin mi hocam Silivri Emekli Müftüsü -benim de 1962 yıllarından talebe arkadaşım- İsmet Köse hoca rahmetli olmuş, telefon geldi cenaze Kadıköy-Fikirtepe Filan Camiinden kalkacak beraber gidelim dedi gittik. Beşiktaş-Kadıköy vapurunda hocadan bahsederken, başlıktaki ifadeyi sık sık kullandı; İsmet Hoca “Adam gibi adamdı”, mertti, cömertti, gözü-gönlü toktu. Asla taviz vermezdi, sevimli bir insandı iyi bir dosttu.

Yine aynı yolculukta bir başka meslektaşımız Hoca Efendiden bahsederken, onun cemaatindenmiş Erkan Hoca da “Adam gibi adamdı” dedi. Bu beni çok duygulandırdı.

“Hasbahçe Gazetesi” ne köşe yazısı hazırlarken; “Adam gibi adam” nasıl olunur? Biz de siz de, adam gibi adam olabilir miyiz? Düşüncesi hâsıl oldu. Buna halk arasında “yiğit insan”, “yiğit delikanlı”, “yiğit asker” gibi ifadeler kullanıyoruz.

Aziz Okuyucularım, sevgili gençler buna Kur’an dilinde Rical deniliyor, racülünün çoğulu ricaldir. Kur’an-ı Kerim’de Nur Süresi, 23. Ayette: “Müminlerden öyle er kişiler vardır ki Allah’a verdikleri söze sadık kaldılar, kimi şehit oldu, kimi şehit olmayı bekliyor ve verdikleri sözleri asla değiştirmediler” buyruluyor. Bu ayetten anladığımız rical yiğit kişilerin vasıflarından biri, söz verince sözünde durmak, ikincisi şehit olmak, şehit olmayı arzulamak. Demek ki adam gibi adam olmak buna Allah adamı da diyoruz.

İşte bu yiğit adamlardan bir grup bir araya gelmiş insani ve İslami değerleri korumak için, mal ve can cimriliği olmaksızın, hani derler ya malını kıymayan canını ortaya koyamaz. Meşhurdur: “Vatan için ölmekte var fakat hakkın yaşamaktır” denilir. Bu gençler, bu Allah adamları Kağıthane İlçesinde “Hasbahçe Gazetesi”ni çıkarıyorlar. Dinimizi, imanımızı, kültürümüzü tanıtıyorlar.

Bu yiğit gençlerden aklımıza Kur’an’daki yiğitler geliyor. Yani Ashabi Kehf, bu yiğit gençler şehirde ( Mersin-Tarsus’ ta) zalim Kralın kan kusturan kurallarına uyarak veya seyirci kalarak yaşamaktansa, mağarada Allah’a kul olarak yaşamayı tercih etmişlerdir. Yedi delikanlıyı, onların sabrını, dik duruşlarını ve Allah’ın yüce kudretini hatırda tutarak, Kehf süresinin mealini, vaktiniz varsa tefsirlerden geniş bilgi alarak okuyunuz. Okuduktan sonra da hayatımıza çeki düzen vermeliyiz.

Abdülkadir Geylani Hz.leri, Allah adamı yiğitleri şöyle tarif ediyor; onların ahlakı güzel, kalbi rahat ve daima Allah’la beraber olandır. Yine der ki “Onlar, alçak gönüllü olur, etrafıyla iyi geçinirler, emirlere uyup, yasaklardan-haramlardan kaçınırlar.”

Rahmetli Mehmet Akif Bey, Asım neslini anlatırken herhalde “adam gibi adam” olan yiğit gençlere işaret ediyordu.

Merhum Necip Fazıl Kısakürek bey, istikbalin (geleceğin) yiğitlerine işaret ederek Sakarya şiirinde şu mısralara yer vermiştir:

“İnsan şu su misali kıvırım kıvrım akarya;
Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.

                  Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük,
                  Bu dava hor, bu dava öksüz, bu dava büyük!

Ve son mısrasında:

Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya,
Yüz üstü çok süründün ayağa kalk, Sakaryam!

Yazımızı Mehmet Akif beyin Yiğitlere seslenen “cenk marşı” ile noktalayalım:

Yurdunu Allah’a bırak çık yola;
“Cenge!” deyip çık ki vatan kurtula.
Böyle müyesser mi gaza her kula?
Haydi levent asker, uğurlar ola.

Ey sürüden arkada kalmış “yiğit!”
Arkadaşın gitti, yetiş sen de git.
Bak, ne diyor ceddi şehidin işit;
Durma, git evladım uğurlar ola.

Selam Hüda’ya tabii olanların üzerine olsun. 

Muzaffer COŞKUN

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
1108 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.