logo

Akademik Eğitim

Akademik Eğitim

Akademik Eğitim

Çocuklarımızı akademik eğitime yönlendirerek doğru bir iş mi yapıyoruz? Matematik, fizik, kimya, edebiyat ve biyoloji bilen çocuklar hayatta daha mı mutlu? Bu eğitimleri en iyi şekilde alan çocuklar yetişkin olduklarından toplumla daha uyumlu mu yaşıyorlar?

Geçen günlerden birinde öğretmen arkadaşlarımdan biri “okul öncesi eğitim esnasında akademik eğitim yerine, oyunla vakit geçiren çocukların daha mutlu” olduğuna dair bir makale verdi. İnanılmaz bir keyifle okudum. Fanatik bir taraftarın kendi takımının en önemli maçını seyrederken yaşadığı duygu durumuna büründü duygu durumum. Çünkü bu makale yıllardır savunduklarımızı bilimsel tezlerle ortaya koyuyordu.

Genelde anne babaların “okul öncesi eğitimden beklentilerini” öğrenme ihtiyacı duyarım. Bununla ilgili sorular sorarım. Ailelerin çok azı okul öncesi eğitimden beklentimi bana sorar. Ama onların beklentilerini gördüğümde benimkilerden çok uzakta olduğunu fark ederim. Çoğu çocuğunun bakımından endişe etmektedir. Tuvalet ihtiyacı, beslenmesi, tuvalete yalnız gidip gitmediği, üzerinin kimin değiştirdiği, çocuğu gönderdiği okulda görüp göremeyeceği gibi temel özbakım ihtiyaçları ilgilendiklerini gördüm. Bir kısmı ise okuma yazma öğrenip öğrenmeyeceği, yabancı dil olup olmadığı, kursların neler olduğunu sormakta. Oyun oynamadığını soran çok az aile ise oyun alanının güvenliği ve hava durumuna göre açık alanda oyun oynayıp oynamayacağını sormakta. Oysaki bu merak ettiklerinin eğitimsel bir yanı bulunmamakta… Ömrünün on sekiz yirmi yılını okulda geçirecek olan çocuğunun daha anasınıfından doktor ve mühendis yapma isteği beni korkutuyor.

Tüm korkuların üzerine ilkokula giden çocukların okuma yazmayı öğrenmeye başlaması ile birlikte test çözmeye öğrenmeye başlaması da beni ayrıca endişelendiriyor. İyi bir eğitimden söze başlayan kişilerin anlattıkları öyküler gerçek eğitimle karşılaştırıldığında korku filmlerinden çıkmış sahneler gibi. Çok az aile çocukları için gerçekten endişeleniyor. Maalesef çoğunlukla meslek sahibi olup olamayacağı endişesi daha çok hâkim. Hem de bu daha anaokulundan başlıyor. Aylık binlerce lira verip gönderdikleri anaokullarını neden tercih ettiklerini sorduğumuzda, gelen cevap özel okulların reklam panolarına astıkları ile doğru orantılı oluyor.

Oysaki ailelerin okul öncesi eğitim kurumu seçerken en önce sormaları gereken soruların başında, her gün çocuklarının açık alana çıkarılıp çıkarılmayacağı olmalı. Ya da çocuklara oyun oynamak ne kadar alan oluşturulduğunun bilinmesi robotik eğitim yapılıp yapılmadığının bilinmesinden daha kıymetli.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki oyun oynayan çocuk mutludur. Oyun oynayan çocuk sosyal alanda daha uyumludur. Oyun oynayan çocuğun birlikte yaşama becerisi diğer çocuklara nazaran daha fazladır. Oyun oynayan çocuğun bilişsel gelişimi daha hızlı ilerler. Oyun oynayan çocuğun problem çözme becerileri daha gerçekçidir. İşin özü oyun oynayan çocuk oyun oynatılmayan çocuktan daha başarılıdır. Kanaatimce erken çocuklukta oyun temelli eğitim alan çocuklar tüm hayatındaki sınavlarda akranlarına göre daha başarılı olurlar.

Liselere geçişte, üniversite sınavlarında, yüksek lisans sınavlarına harcanan enerjinin sadece onda birini, erken çocukluk döneminde oyuna harcasak, bence işlerimiz daha da kolaylaşır. Hangi oyunlar diye soranlara da sadece şu cevabı veriyorum; siz çocuğa mekân ve arkadaş verin o kendi oyununu kurar. Bizler çocukluğumuzda kâğıtları birleştirip top yapardık. Oturma bankların altını kale olarak kullanırdık. Pazar torbalarından kızak yapardık. Bir sopayı bir dolu iş için kullanırdık. Kimi zaman bir at olurdu, kimi zaman bir araba. Her çocuğun sopası ayrı bir araçtı. Anlayacağınız öyle pahalı oyuncaklar da almanıza gerek yok. Sadece birkaç arkadaşı ile oynaması için alan ve zaman oluşturun.

Akademik eğitim heveslisi ailelerin yanlış yaptıklarını öğrendiklerinde iş işten geçmesinden korkumdan anlatıyorum bunu.

Çocuğun ömrü okulda geçecek bırakın da çocukluğunu bari doğru yaşasın.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3720 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.