logo

Bir Âlim, Bir Mütefekkir, Bir Filozof: Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI

Bir Âlim, Bir Mütefekkir, Bir Filozof: Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI

Teoman Duralı, bir mütefekkir, bir alim, bir filozof, bir öğretmen, bir baba ve Müslüman bir birey olarak; dilin, kültür ve medeniyetin taşıyıcı unsuru olduğunu, toplumun kültür genleri ile yaşadığı kopukluğun kültür ve medeniyet değerlerimizden bizi soyutladığını ve kültür mirasını tanımaktan ve anlamaktan uzak hale gelişimizin, bizi savurduğu durumu anlatır. Olayları, nesneleri, insanları, dinleri, dilleri ve ideolojileri anlamaya, tanımlamaya çalışırken hep neden ve nasıl sorularını sorarak arkasındaki hikmeti ve sebebi anlamaya ve anlatmaya çalışır.

İşte Porf. Dr. Teoman DURALI’dan İbret Dolu Sözler:

 “Okuma, başlı başına bir sanattır. Bu sebeple insanlar çoğunlukla, hele de büyük Milletimiz okumayı hiç sevmez. Çünkü okuma düşünmeyi şart koşar. O yüzden okumayı keserler, cep telefonuyla oynarlar, film seyrederler. Orada düşünmeğe hacet kalmaz.”

“Tarih, düşüncenin ürünüdür. Düşünmenin olmadığı, daha doğrusu aklın olmadığı ortamda tarih olamaz. Tarih insana mahsustur. Yani kedinin, köpeğin, devenin, ağacın tarihi yoktur. Yıldızların, güneşin tarihi yoktur. İnsanın tarihi vardır sadece.”

Mesele din değil, İslam Medeniyetinin ortaya çıkma ihtimalidir. Onu hep karıştırıyoruz. Dinden korkan yok. Siz isterseniz günde 50 rekat namaz kılın, 10 ay oruç tutun kimsenin umrunda değil. Önemli olan medeniyet olayının tekrar patlak vermesi.”

 “Cep telefonu ve internet yollu hasbıhal türünden yeni uyuşturucu maddeler piyasaya sürüldü sürüleli “okumak” tümüyle dumura uğramış görünüyor. Oysa okumak, düşünme, merak ile bilgilenme iştiyakının en kuvvetli âmilidir.”

“Dinin varlığını sürdürmesini önce Selçuklulara borçluyuz sonra onlardan bayrağı devralan Osmanlılara. Hülasa çağdaş küresel yapının kendi iktidarını tesis etmesi için Türk’ü ortadan kaldırması gerekmiştir.”

“Türkiye’de ülkesine yabancı olan çığırtkan çevrenin sesi hep çok işitiliyor. Kültürümüzü o çevre temsil ediyor gibi görünüyor. Halbuki özümüzü ifade edecek yerli çevre, sessiz bir biçimde ömrünü tüketmekte.”

“Akıl olduktan sonra istenirse, zekâ da ortaya çıkar, kendisini gösterir. Felsefe biliminde çok ileri gitmiş ülkeler, bu sorunu çözmüşlerdir, orta öğretim kurumunu ikiye ayırmışlardır.”

 “Diğer canlıların aksine insan doğaya mahkûm değildir: Ne iklim ne de coğrafya. Benzer coğrafya şartlarında yaşayan insanlar birbirlerini andıran tepkiler göstermiyorlar.”

“Allah’ın insana özünden ihsanı akıl yekpâredir. Buna karşılık Aydınlanmacının aklı tekâmüle tâbidir. İnsanı Allah ihsânı akıl hür, Aydınlanmacı aklı bağımsız kılar.”

“Beşerde gen ne ise, İnsanda yazı odur. Gen bize beşeri kalıtımımızı veriyor. İnsan ise mirasını yazı ile sürdürür. Medeniyet yazı üzerine kuruludur.”

“Hayatında bir fidanın olgunlaşmasını izlememiş, bir kuzunun doğumuna şâhit olmamış çocuklara Allah’ı anlatmaya çalışıyoruz.”

“İktisâdî emperyalizm için kültür emperyalizmi, piyadenin hücumu için topçunun açtığı ateş hükmündedir.”

“İnsanı insanlığından çıkarıp, yönetilen, yönlendiren bir varlık haline getirmeye çalışıyorlar.”

 “Akıl tutarlılığı şart koşar. Hayatı tutarlılık üzerinden yürütemezsiniz. Zalim olursunuz.”

“Utanmanın dışında insanı dizginleyebilecek bir şey yok.”

“Hayatta En Hakiki Mürşid İlim Değil, Güvendir.”

“Eğitim, insan olmanın başta gelen unsurudur.”

“Metafizik düşünüş, teemmül ile tefekkürdür”

“Ölüm, sınavın sonu: Dirimsiz hayata diriliş”

“Kimlik, insan olmanın esâsı sorunudur”

“Harf İnkılabı bir kültür soykırımıdır!”

“Amaç ibadet değil, amaç edeptir…”

 “Sen Müslümansan ayağa kalk!”

 “Din bize hayatın anlamını verir”

Prof. Dr. Teoman DURALI Kimdir?

Felsefeci, akademisyen, profesör. 7 Şubat 1947 Kozlu / Zonguldak doğumlu. Tam adı Şaban Teoman Duralı. Zonguldak’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı ve ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde yaptı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü (1973)  bitirdi. 1975 yılında aynı üniversitenin Felsefe Bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. “Biyoloji Felsefesine Dair” teziyle felsefe doktoru (1977) oldu. 1978 yılında NATO bursuyla Paris’te biyo-teknoloji seminerlerine katıldı. 

1982 yılında yardımcı doçent, aynı yıl biyoloji felsefesi üzerine verdiği tezle doçent, 1988 yılında profesör oldu. 1992-93 yıllarında Kuala Lumpur/Malezya’da, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-97 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

Yurtdışında değişik zamanlarda inceleme ve araştırma gezileri yaptı. Yurtiçinde ise, asıl görev yeri olan İstanbul Üniversitesinden başka, pek çok üniversitede değişik alanlarda dersler ve konferanslar verdi. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı oldu.

2000 yılında Çağdaş Küresel Medeniyet adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülünü aldı. 2021 yılında Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinden “Bilim ve Kültür” dalında ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Hasbahçe Gazetesi olarak 20 Kasım Dünya Felsefe Gününü kutluyor, Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI’ya sağlıklı ve huzurlu bir ömür, ülkemize ve milletimize katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Eserleri:

  • Omurgasızlaştırılmış Türklük (2012)
  • Sorun Çağının Anatomisi – Çağımızın Felsefece Teşrihi (2009)
  • Çağdaş Küresel Medeniyet (2006)
  • Aristoteles’te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995)
  • A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint (1996)
  • Çağdaş Küresel Medeniyet
  • Sorun Nedir? (2006)
  • Canlılar Sorununa Giriş
  • Biyoloji Felsefesi
  • Felsefe-Bilim Nedir? (2006)
  • Aklın Anatomisi Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi (2010)
  • Felsefe-Bilimin Doğuşu (2011)
  • Kutadgubilig Türkçenin Felsefe Sözlüğü (2013)
  • Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982)
  • Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992)
  • Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996)
  • Gılgamış Destanı (Giriş İle Tercüme)
  • Felsefe-Bilime Giriş (1998)
  • Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000)
  • Çağdaş Küresel Medeniyet (2006)
  • Teoman Duralı’yla Üç Konuşma / Bilim – Felsefe – Evrim Teorisi
  • Sorun Çağının Anatomisi
  • Deniz ve Kaşiflik (şiir)
  • Hayatın Anatomisi
  • Felsefe Biliminin Odağında Metafizik

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » »
1367 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.