logo

BİZİM DEĞERLERİMİZE UYGUN OLANLAR MİLLİ, YEREL VE UYGUN OLMAYANLAR MİLLİ OLAMAZ

BİZİM DEĞERLERİMİZE UYGUN OLANLAR MİLLİ, YEREL VE UYGUN OLMAYANLAR MİLLİ OLAMAZ

Bizim değerlerimize, kültürümüze, geçmişimize bakarak ve de geleceğimize bırakacağımız en önemli miras milli ve yerel değerlerimizdir.

Hepimiz için vazgeçilmez olan; Milli Güvenlik, Milli Eğitim ve Öğretim, Milli Savunma Sanayimiz, Sağlık, Adalet, İçişleri, Maliye, Çevre ve Şehircilik ve devamında Milli istihbaratımızdır.

Olabilecekler; Milli Merkez Bankası, Milli Varlık Fonu, Milli Sosyal ve Siber Güvenlik ve Milli Bankacılık.

5 Temmuz 1939 yılında kurulan Milli Piyango idaresi; sayısal loto, spor loto, at yarışları, milli piyango, iddia, sisal şans ve Tr loto gibi şans oyunları ile karşımızda.

İnternette bu şans oyunlarına verilen açıklama; çaba harcamadan bir şey elde etmek isteyen, tozpembe hayallere dalan insanların oyunu olarak geçer.

Devletin vatandaşına dağıttığı umudun adı ve vatandaşına uyguladığı bir tür vergi alma yolu aynı zamanda.

Yılbaşı ikramiyesinin çıkma ihtimali 10 milyonda 1 iken, daha düşük ikramiyeler de ise tahminen 1.000.000 TL için 1/500.000 yani 500.000 kişide 1 kişi. 10.000 TL için 1/200.000, 5.000 TL için 1/100.000, 3.000 TL için 1/30.000 ihtimal var.

Ülke olarak bizler hayal peşinde olmamamız lazım. İçerik olarak bize, kültürümüze, örfümüze uymayan bu tür şans oyunları Milli olarak anılmamalı!

Yerel ürünler, milli ürünler teşvik edilmeli, milli markalar daha fazla desteklenmeli, tahılından mahsulüne, tarımından mamul üretimine fabrikalarımızdan çıkan her ürün kıymetlidir.

Milli savunma sanayimize son yıllarda verilen destek bu işin ne kadar önemli olduğunu dosta ve düşmana göstermiştir. Şimdi, topyekûn yeni hamleler zamanı, yerel ve yöresel kalkınma planlarına daha çok ihtiyaç var.

Genç beyinlerimizin yerel ürünleri benimsemesi ve üretmesi için şunları yapabiliriz;

-Ülke çapında yerel ürün kampanyası yapabiliriz,

-Sektörler bazında planlar ve kategoriler belirlenmeli,

-Yerel ürün üretmek için çalıştaylar, sempozyumlar ve yarışmalar düzenlenmeli,

-Medya ve TV ortamlarında diziler, programlar yapılmalı,

-Yerel belediyelere, STK’lara, kobilere, esnaf ve ticaret odalarımıza, vakıf ve derneklere, ciddi yükümlülükler ve sorumluluklar düşmekte,

-Tüccar ve sanayicilerimize proje geliştirmeleri için destekler ve vergi indirimleri, istisnalar yapılmalı,

-Milli Eğitim ve YÖK, meslek okulları, teknik üniversiteler, yerel ürünler konusunda tezler, araştırmalara sevk edilmeli,

-2021 bütçesinin konuşulduğu şu günlerde yerel ve milli ürünler başlığı ile ayrı bir bütçe maddeleri olmalı.

Velhasıl yapacağımız çok şey var. Global pazarlarda milli olmayan yerel olmayan her tür mal ve hizmet maalesef ticaret hacmimizi tehdit etmektedir. Her gün yeni bir global site ile karşı karşıyayız. Kendi ülkemizden Dünya’ya açılan market ve sitelere ihtiyaç var.

Hem halkımızı, hem gençlerimizi şans oyunlarına, kumara teşvik edemeyiz, aksine çalışmaya, kazanmaya-üretip satmaya, yeni fikirlere, buluşlara sahip olmalarını sağlamalıyız.

Kendi değerlerimizi daha iyi anlamak ve sahip çıkmak geleceğimize sahip olmak demektir.

Sağlıklı ve mutlu bir gelecek bırakmak ümidiyle.

Fethullah FAKIOĞLU

957 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.