logo

DİYARBAKIRLIOĞLU: Kağıthane’li Kağıthane’de mutlu yaşayabilmeli, sosyal donatı alanlarından mahrûm bırakılmamalı

DİYARBAKIRLIOĞLU: Kağıthane’li Kağıthane’de mutlu yaşayabilmeli, sosyal donatı alanlarından mahrûm bırakılmamalı

Gelecek Partisi Kağıthane İlçe Başkanı Av. Burak DİYARBAKIRLIOĞLU ile hayatını ve Gelecek Partisinin Kağıthane’ye bakışını konuştuk…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Burak DİYARBAKIRLIOĞLU, 1982 Malatya doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Malatya’da okudum. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2007 yılında mezun oldum. Askerlik vazifemin tamamlanmasının ardından, kendi ofisimde 2009 yılından bu zamana kadar Avukatlık mesleğini sürdürmeye devam ediyorum.

Şirketler Hukuku, Sözleşme Hukuku, Enerji ve Petrol Hukuku, İmar Hukuku, Ceza Hukuku alanları ile Fikri sınai haklar konularından kaynaklanan davaları yürüttüm ve ihtilafları çözüme ulaştırdım. Bu hususlara ilişkin çeşitli mecralarda yayınlanmış makalelerim bulunmaktadır. Çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarının kuruluşunda avukat ve üye olarak bulundum. Hâlâ Malatya Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesiyim.

Gelecek Partisinin Kağıthane’ye Bakışına İlişkin neler söylemek istersiniz?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olan İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan verilere bakıldığı zaman, Kağıthane diğer ilçelere kıyasla rekabet endeksinde çok düşük sıralarda yer alıyor. İstanbul’un katma değerinden pay alamıyor ve bu sebeple aslında zenginleşemiyor. 22 milyon turistin ziyaret ettiği yıllarda dahi Kağıthane ziyaret edilmedi. İktisadi olarak dışarıdan neredeyse hiçbir ekonomik girdinin olmadığı, ilçede uzun süreli kalkınma planlarının uygulanması gerekiyor. İlçemiz kent sorunlarını derinden yaşıyor. Kentsel donatı alanlarının birçoğundan yoksun vaziyette ve bunların giderilmesine dönük, planlı bir dönüşüm planı hâlâ bulunmuyor. Coğrafi olarak yüksek katlı binaların yapılmasına müsait olmadığı halde yüksek katlı binaların kontrolsüz yükseldiği ve dere yataklarının imara açılmasıyla ruhunu kaybetme noktasına gelen Kağıthane’ye planlı bir kentleşme projesi gerekiyor.

“Buna ilişkin önümüzdeki günlerde hazırlamaya devam ettiğimiz projeleri kamuoyuyla paylaşacağız. İyi bir planlamayla Kağıthane’nin hem İstanbul’un katma değerini arttırabileceğini, hem de kendi insanını zenginleştireceğini biliyoruz.”

Peki, Kağıthane’nin Rekabet Gücü Neden Yerlerde?

İktidar partisi yıllar süren belediyeciliğinde, Kağıthane’de sadece müteahhitlik hizmetleriyle konut ve AVM yapılanmasına giderken; İstanbul’un katma değerinden Kağıthane’nin aldığı payı arttıramadı.

Kağıthane kültürel ve sosyal açıdan İstanbul’un merkezinde bulunuyor olmasına rağmen; ziyaret edilmeyen, sosyal donatı alanlarından mahrum bir kent halinde geldi. Oysa Kağıthane birçok yenilik imkânına sahipti.

Katma değeri olan birçok sektör, Kağıthane’de faaliyet yürütüyor olmasına rağmen, Kağıthane’ye katkı sağlayamadı. Kamu özel ortaklığıyla yapılabilecek yatırımlarla, bu sektörlerin büyümesi sağlanırken, aynı zamanda meydana gelen bu zenginleşmeden Kağıthane’nin de pay alması sağlanabilirdi. Bu sayede, hem iş ve kültür turizmi geliştirilip istihdam sağlanabilir, hem de meydana gelen ekonomiyle halkın zenginleşmesi sağlanabilirdi.

Ancak belediyecilik, temel ihtiyaçların popülist tavırlarla karşılanması ve planlamadan yoksun olarak yapılınca; Kağıthane halkı zenginleşemedi, çay kahve içmek için bile başka semtlere gitmek zorunda kaldı.

Peki, ne yapılabilir?

Kağıthane katma değeri yüksek, ürünlerin üretildiği bir merkez durumunda. Ancak buna rağmen Kağıthane’nin ekonomisine ve katma değerinin artması için bu sektörler kullanılamıyor. Kentin estetiğinin arttırılması için muazzam fırsatlar sunan bu iki sektörün; eserleri ve ürünleri, kente uygulanabilirse; hiç kuşku yok Kağıthane sanat ve kültürel eksikliğini gidererek farklılaşacak ve zenginleşecektir. Dünyada sadece bu iki sektörlerle bile turizm çeken kentler bulunmaktadır.

Kağıthane’li Kağıthane’de mutlu yaşayabilmeli, sosyal donatı alanlarından mahrûm bırakılmamalı ve kentsel donatı alanlarındaki eksikliğini gidermelidir. Bunun tek yolu ise kültürel ve estetik açıdan, daha güzel bir kentin tasarlanmasıyla mümkün olacaktır.

Hiçbir şey yapılmaz bu sorunlar aşılamaz değil. Unutmayalım önce fikir vardı, sonra varlık vücut buldu. Yine hatırlayalım “Kültür’ün olduğu yerde zenginleşmek kaçınılmazdır”.

İBB bütçesinden direkt gelen bütçe payı ve hazine katkıları hariç olarak, İstanbul’a gelen turist sayısından Kağıthane ne kadarını alabiliyor? Ekonomisine dolaylı katkı sağlayabiliyor mu?

Sadece 2019 yılına bakıldığında, 13 milyon 778 bin 748 yurtdışı turist ülkemizi ziyaret etmiş. Bunun bir kısmı yurtdışında yaşayan soydaşlarımız olsa da, şehrimiz yine turizm açısından ilgi görmüş. Ancak Kağıthane bu katma değerden neredeyse hiç faydalanamadı. Gelen turist ilçemize tek bir döviz bile bırakmadan gitti. Hatta Kağıthane’yi gezilecek yerler listesine almadı. İstanbul’da basılan Turizm rehberinde dahi Kağıthane yer bulamadı. Kağıthane’de bulunan şirketler dahi şehir dışından veya yurtdışından gelen misafirlerini, Kağıthane’de konaklatmadı belki de konaklatamadı.

Belediyecilik sadece imar odaklı olup, kültür ve turizm ihmal edilince zenginleşme ve kalkınmada adaletsizlikler kaçınılmaz oluyor. Kağıthane 18 yıllık iktidar sürecinde, iktidar partisine koşulsuz ve büyük destek vermesine rağmen, İstanbul’un katma değerinden hak ettiği payı alamadı. Ne yazık ki, kalkınmaya ve gelir arttırmaya odaklı olmayan belediyecilik Kağıthane’nin ekonomik değerini arttıramadı.

Kültür ve sanattan yoksun bir yönetim anlayışı, Kağıthane’yi turizm rehberine dahi sokamadı. Bu sebeple, döviz elde edilemedi ve zenginleşme sağlanamadı.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin ekonomik büyümesinden yeterli katkıyı alamayan ve İstanbul’da bir çok yere yakın olmasına rağmen haritada dahi yer bulamayıp, kaybolan Kağıthane’ye hak ettiği bir yönetim GELECEK. Kağıthane’de Gelecek fikri kazanacak ve böylece Kağıthane’li kazanacak.

Bu güzel röportaj vesilesiyle biz de Kağıthane’ye dair düşüncelerimizi arz etme imkânı bulduk, tüm Hasbahçe Gazetesi ailesine, çalışanlarına ve tüm emekçilerine de ayrıca teşekkür ederim.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » »
1810 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.