logo

Dövme Yaptırmak Günah mı?

Dövme Yaptırmak Günah mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi sitesinde dövme yaptırmayla ilgili gelen sorulara verdiği yanıt ise şu şekilde:

Dövme yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla yaratılıştan gelen özelliklerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119).

Hz. Peygamber (s.a.v.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir. (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]).

Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/70).

Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlahiyatçı Yazar Ayetullah COŞKUN ise konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) dövmeyi hoş görmemiştir, yasaklamıştır. Vücudun sadeliğini, tabiliğini istemektedir. Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye âdetidir. Makam mevki sahibi ya da sade vatandaş olup olmadığı bu dövmelerle belli olurdu. Peygamber efendimiz, bazı insanları özel kılan bu âdeti bu ayrımcılığı tümüyle kaldırmıştır. Dövme, sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır.

Dövmeyi bizler yapmayacağız, ondan uzak duracağız. Özenmeyeceğiz ve özendirmeyeceğiz. Ama dinen günah olduğunu bilmeden, caiz mi değil mi bilmeden dövme yaptıran kardeşlerimiz tövbe etmelidir, Rabbine sığınmalıdır. Allah’tan af ve mağfiret dilemelidir. Tövbe ettikten sonra da çevresine örnek olmamalıdır, gizlemelidir, gösteriş yapmamalıdır” dedi.

Peki, dövme abdeste gusle engel midir?

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi sitesinde “Bedeninde dövme bulunan kişinin namazı geçerli olur mu?” sorusuna verdiği yanıt ise şu şekildedir:

Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder. Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » »
769 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.