logo

Mehmet Y. KIZILOĞLU: Erzurum Kültürünü Kağıthane’de Yaşatmak İstiyoruz

Mehmet Y. KIZILOĞLU: Erzurum Kültürünü Kağıthane’de Yaşatmak İstiyoruz

İstanbul’un köklü derneklerinden biri olan ve adını çokça duyduğumuz Kağıthane Erzurumlular Derneği Başkanı Mehmet Yüksel KIZILOĞLU ile Erzurum’u, Kağıthane’yi ve projelerini konuştuk…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1978 Erzurum merkez doğumluyum, aslen Tortumluyum. Eğitim hayatımı Erzurum’da tamamladım. Erzurum Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra yüksek lisansımı İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamlayarak Yüksek İnşaat Mühendisi unvanımı aldım. Kağıthane Belediyesinde İmar Müdürlüğünde ve Başkan danışmanlığı gibi değişik görevlerden sonra Spor İşleri Müdürü olarak göreve başladım ve halen görevime devam ediyorum. Hobilerimin arasında kayak, binicilik ve futbol bulunmaktadır. Birçok alanda katılım sertifikalarına sahibim. İyi derecede İngilizce bilmekteyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Kağıthane Erzurumlular Derneği hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

1995 yılında kurulan derneğimiz ilerleyen yıllardan sonra mülkiyeti kendisine ait olan yere geçerek faaliyetlerini sürdürmektedir.

Derneğin misyonu ve vizyonu nedir?

Derneğimizin misyonu; öncelikle ilçemizde bulunan hemşerilerimize ulaşarak tüm Erzurumluları kaynaştırıp, kültürel ve sosyal paylaşımlar oluşturmaktır.

Vizyonumuz; İlçemiz dışında önce İstanbul geneli sonra tüm ülkedeki Erzurumlu STK, Dernek ve hemşerilerimizle birliktelik oluşturup Erzurum’u tüm dünya ya tanıtmak.

İlkeleriniz nelerdir, size kimler üye olabilir?

İlkelerimiz, mısak-ı milli sınırlarına riayet eden “vatan bir bütündür asla bölünemez ilkesi doğrultusunda tüm hemşerilerimiz ile bir araya gelmektir. Derneğimize Erzurumlu hemşerilerimiz ve kendini Erzurumlu hisseden tüm hemşerilerimiz üye olabilir.

Bu güne kadar ne gibi projelere imza attınız?

Bugüne kadar 12 Mart Erzurum Kurtuluşu etkinlik programı, Ramazan ayı yardım kampanyaları, İftar ve kahvaltı buluşmaları, Erzuruma özgü herfene etkinlikleri, diğer STK programlarına davetlerine icabet edilmesi, Erzurum STK’ları, bürokrat, iş adamlarına ziyaret edilmesi, Gençlik Kollarını aktif ederek spor, sosyal, dadaş bar ekibi vb. alanlardan ilçemiz kaymakamı, belediye başkanı, muhtarlar ve tüm bürokrasi ziyaretleri gerçekleştirdik çalışmalara başladık. Eğitim öğretim yılıyla alakalı ihtiyaç sahibi ailelere kırtasiye desteği sağladık. Tüm hemşerilerimizin acılı ve mutlu gününde yanında olduk.

Sosyal Sorumluluk projeleriniz nelerdir?

Zengin, fakir, genç, yaşlı demeden herkese dokunabilmek. Her kesimi bir arada toplayabilmek. Genç arkadaşlara ve bizden sonra gelecek nesillere öncülük etmek. Bize kalan bu mirası onlara en güzel şekilde aktarmak için yönetim kurulu üyelerimizle aldığımız kararlar doğrultusunda sosyal sorumluluk projeleri üretiyor ve uyguluyoruz. Erzurum Kültürünü Kağıthane’de yaşamak ve yaşatmak gayesi içerisinde çeşitli etkinliklerin düzenliyoruz.

Henüz gerçekleştiremediğiniz ama yapmak istediğiniz ne gibi projeleriniz var?

Tüm ilçe genelinde her Erzurumlu ile iletişim kurmak, bilgi bankası oluşturmak ve İstanbul Erzurumspor Kulübünü kurmaktır. Derneğimizde sistemi oturtarak, hangi yönetim olursa olsun her sene daha çok büyüyen ve gelecek nesillere de Erzurum kültürünü aktaracak bir yapı oluşturmaktır. Projelerimiz: Nene Hatun’u Anma Programı, 1001 Hatim Geleneği, Erzurum Sıra Geceleri, Turnuvalar, Folklor Ekibi v.s. gibi sürpriz projelerimiz olacak.

Erzurum denince akla ne geliyor?

Erzurum denince; vatanına, milletine, bayrağına düşkün kanının son damlasına kadar vatanın bütünlüğü için mücadele eden Doğunun sınır taşı, mert, samimi, soğuk iklimin sıcak insanı geliyor. Birbirinden özel güzel tarihi ve mimari güzelliklerimiz; Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii, Aziziye Tabyası, Yakutiye Medresesi, Erzurum Kalesi, Taşhan, Tortum Şelalesi, Oltu Kalesi, Oltu Taşı ve Eski Erzurum evleri gibi daha sayamayacağım birçok eserin de ev sahibidir. Çağ kebabımız, kadayıf dolmamız da lezzet diyarının en önde gelenlerindendir.

Dadaş ne demek? Dadaş kime denir?

Dadaş TÜRK olup Erzurum topraklarının bizlere yüklediği, belli insani kuralları ve bize özgü güzel özellikleri vardır. Gözü pek, cesur, milliyetçi, korkusuz, inançlı ve dürüst, namuslu, mert insan anlamlarına gelir. Erzurumlu olmak dadaşlıkla özdeşleşmektir. Biz Erzurumlular dadaşlığı bir ırkın değil bir kimliğin sembolü olarak görürüz. Bu bizim için kullanılan yöresel bir sıfattır aslında.

“Dadaş demişler adıma;
Mertliği, yiğitliği, karşılıksız sevmeyi öğretmişler.
Hele bu vatansa uğrunda ölmeyi.
Kar havada bar tutar inerken Palandöken’e.
Mavi beyazın buluştuğu noktada türkülere sorun beni, tanırlar.
Çünkü ben bu yaylada doğmuşam.
Çünkü ben Erzurum’da “dadaş” doğmuşam.”

Herfene ne demek? Bu bir gelenek midir?

Kış günleri derneklerde veya misafirhanelerde toplanan dadaşlar, evlerinden getirdikleri yiyecekleri beraber tüketip eğlenirler. Erzurum’da uzun kış gecelerinin vazgeçilmesi Herfene Geceleridir. Herfene gecelerinde renkli görüntüler olur; asıl ekibi, sobada patates, tel helvası, sıcak çaylar içilir, Erzurum’un meşhur küflü peyniri tandır lavaş ekmeğine sarılır yenir, türküler söylenir. Yemeğin ardından çeşitli oyunlarda oynanır.

Peki, Bar oyunu nedir?

Erzurum barı, Türkiye’de Erzurum ili ve yöresinde el ele tutuşarak oynanan bir halk oyunudur. Erzurum denince akla dadaş, dadaş denince de akla bar gelir. Bar, Erzurum ve yöresinde oynanan folklorik özellikteki halk oyunlarının genel adıdır. Bu vesile ile tekrar duyurmakta fayda var. Bu ay minik dadaşlarımıza yönelik folklor kursumuz başlıyor. Kursumuz ücretsiz olup kursa katılmayı düşünen 8-12 yaş arası çocuklarımızı derneğimize kayıt yaptırmaya bekliyoruz.

Kağıthane sizin objektifinizden nasıl görünüyor?

Kağıthane İstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı olan büyük yol kat eden ilçelerin başında gelmektedir. Kağıthane Belediyesi ve bürokrasisi ile biz Erzurumluların yaşam alanının rahat ettiği, nezih bir ilçe haline gelmiştir. Emeği geçen Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Öztekin’e ve Kaymakamımız Sayın Tahir Şahin’e teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Erzurum Dernek başkanı olarak bize bu imkânı veren Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun beye teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızda yanımızda olmalarını temenni ediyoruz ve diyorum ki;

“Erzurum Kilid-i mülki İslam’ın Mevla’ya emanet olsun Erzurum
Erzurum derbend-i ehl-i imanın Mevla’ya emanet olsun Erzurum”

Selam ve sevgiler sunarım. Allah’a emanet olun.

Hasbahçe Gazetesi Özel Röportaj

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1425 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.