logo

GÖNÜLLÜ İNSANLAR VAR OLDUKÇA…

GÖNÜLLÜ İNSANLAR VAR OLDUKÇA…

Maddeciliğin, çıkarcılığın yaygın olduğu, “kapitalist bir dünyada” yaşıyoruz. Böyle bir çark içinde olup da başkaları adına, “karşılıksız bir şeyler yapmak” isteyen kişilerin olması çok önemli bir duygudur. Karşılıksız yardım yapmak, kendinde olanı başkalarıyla paylaşmak, “bir gönül işidir.”

Amacı olan, heyecanı olan, “İdeali olan insanlar,” bu uğurda mücadele veren insanlardır. “Gönüllü insanlar var oldukça, insanlık da var olacaktır.”

                            —–  0  —–

Gönüllülük; “Beyin ile değil kalp ile düşünebilme” işidir.
Gönüllülük; insanlar arasındaki “sen’i,”  “ben’i” bırakıp “biz” olabilme kültürüdür.
Gönüllülük; güveni, dürüstlüğü, paylaşmayı öğretebilmektir.
Gönüllülük; hayatı daha çok sevmektir.
Gönüllülük; “Kendisi için istediğini, başkaları için de istemektir”
Gönüllülük; başkası adına “sevinmek ve üzülmektir.”
Gönüllülük; “Yalnızlıktan kurtulmadır.”
Gönüllülük; “Ruhun rahatlama” şeklidir.
Kısaca gönüllülük; “manevi bir sorumluluktur.”

                            —–  o  —–

Yardımlaşma, paylaşma, merhamet, dayanışma, el birliği ve gönül birliği gibi kavramlar, insan olmanın “mihenk taşlarıdır.” Bunun temel kaynağı da yüce dinimizin temel esaslarına dayanır. “Kur’an-ı Kerimde” gönüllülük kavramı, “74” yerde direk olarak, “200” yerde de dolaylı olarak geçiyor. Hakiki mümin demek: malını, canını, Allah’a adamak için hazır olan kişi demektir.

                            —–  0  —–

İnsan neden gönüllü olur? Gönüllülüğün psikolojik boyutunda, “insanın mutluluğu yatar.” Her insanın, “mutluluğa ihtiyacı vardır.” Gönüllü davranışlar, “insanı ruhen rahatlatır ve merhamet duygularını” genişletir. Bu sayede insanları sever ve topluma yararlı olur. Cihan peygamberi (s.a.v.): “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” buyurmuştur.

                            —–  0  —–

Ne yazık ki günümüzde gönüllülük esasına dayanan derneklerin, vakıfların büyük bir çoğunluğu “boş zamanı geçirmek” adına kullanılıyor. Ülke genelinde, “90” bin civarında dernek, “50” bincivarında da vakıf bulunmaktadır. Bunların içerisinden 3 bin veya 4 bin civarında olanlar, aktif vaziyettedirler. Diğerleri, ya başka amaçlar için kullanılıyor, ya da pasif konumdadırlar. Yapılan sosyal bir araştırmada; Dernek ve vakıfların büyük bir çoğunluğu, “boş vakit geçirmek ve kâğıt oyunu oynamak” için kullanıldığı tespit edilmiş.

                            —–  0  —–

Bu ülkede, insanlık, yardım severlik, garip gurebaya yardım edenler hala varsa, “bu gönüllü insanlar ve kuruluşlar” sayesinde olmaktadır. Az da olsa, bu insanlar, bu kuruluşlar hala varlar. Bu insanlar, bu kuruluşlar olmasaydı, ne insanlık, ne merhamet, ne yardımlaşma, ne de komşuluk olurdu?

Bu ülkenin toprakları bereketli topraklardır. Küresel güçler, beynelmilel düşmanlar, içimizdeki satılmışlar, beyinleri yıkanmış insanlar, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, hiçbir zaman “bu ülkenin insanı değerlerini” yok etmeye güçleri yetmeyecektir.

Mustafa Kahraman TOPALOĞLU

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
286 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.