logo

İhtiyaçlar

İhtiyaçlar

İhtiyaçlar

Okulların eğitime başlamasıyla birlikte sorunlarımız başladı. Hayatımızın birinci önceliğine aldığımız çocuklarımızın, ihtiyaçlarının karşılanması için çaba sarf etmeye başladık. Her yaş gurubu için ayrı bir ihtiyaç listesi mevcut. Çocuklarını üst öğrenime hazırlayan anneler kitapçıların “Test Kitapları” önünde pervane gibi dolaşıyorlar. Hangi yayın daha iyi, hangi test çocuğu için daha faydalı olacağını hesap etmeye çalışıyorlar. Bu hesabı yaparken bütçelerinin hesabını da yapmayı ihmal etmiyorlar. Öyle ki kitap fiyatları kıyma fiyatlarını geçmiş durumda.

Çocukları ilkokulların birinci sınıflarına başlamış aileler okuma-yazma setleri peşinde. Daha hızlı ve kolay nasıl öğretebilirizin derdinde olan aileler kitaplara para harcamaktan da çekinmiyorlar. Ara sınıflarda okuyan çocuklarımızsa derslerine destek olacak kitapları almak için sıraya girmiş durumdalar. En iyisini aramanın derdine düşen bu ailelerin de genel olarak sıkıntısı çocuğunun notunu yükseltmeye çalışmak istemesi.

Okul öncesi döneminde çocuğu olan ailelerin -genelde- kitap derdi yok. Onlar çocukları için gerekli olan materyalleri almaya çalışıyorlar. Pastel boya, kuru boya kalemi gibi benzeri malzemelerin en uygununu almak derdindeler. Kırtasiye, kırtasiye dolaşmalarının sebebi de bu olsa gerek.

“Hayatımızın birinci önceliğine aldığımız çocuklarımızın, ihtiyaçlarının karşılanması için çaba sarf etmeye başladık.” Bu cümleyi yazımın başında kullanmıştım. Yukarıda saydığım birçok ihtiyacı karşılamamızı yegâne nedeni eğitimde aileler olarak üzerimize düşen görevi okulun üzerine atma isteğimizden ortaya çıkıyor. Çünkü bu ihtiyaçları giderdiğimizde çocuklarımızın tüm ihtiyaçlarının karşılandığını ve artık görevin okula düştüğünü düşünüyoruz. Hatta tüm bunların eğitim yılının başında hızla temin edip tüm yıl kafamızı dinlemek istiyoruz. Acele ediyoruz. Acele ediyoruz ki hemen bu işleri başımızdan savalım.

Kıymeti okuyucularımız ihtiyaç listelerinizi acilen değiştirin. Çocuklarınızın temel ihtiyaçları bunlar olmadığını sizler de biliyorsunuz. Çocuğunuzun 21.yy becerilerinden uzaklaştırdıkça, kendi yetiştiğiniz yıllardaki eğitim modellerine çocuklarınızın da uyması bekledikçe sonuçların istediğiniz gibi gitmediğini gördüğünüzde zaman çoktan geçmiş olacak.

Çocuklarınızın öncelikle sevgiye ihtiyacı var. Aile sevgisinden veya sevgiden yoksun çocuğa hiçbir test kitabı yardım edemiyor. Hiçbir okuma yazma seti faydalı olmuyor. Huzurlu evlerde yetişen çocukların çok fazla oyuncağı ya da test kitabı olan çocuktan daha başarılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Saygının, sabrın, merhametin, paylaşmanın ve beraber bir şeyler yapmanın değerli olduğu ailelerden değerli insanlar yetişiyor.

Kitap meselesine gelince okul öncesi dönemden yaşlılığa her dönem kitap okumak gerekiyor. Ülkemizde kültür kitapları test kitaplarından az satıyor. Çünkü test kitapları ihtiyaç, kültür kitapları değil olarak görülüyor. Oysa tam tersi olması gerekmiyor mu? Burada bir yanlışlık yok mu?

Lütfen şimdi gidin bir ayna bulun. Bu yazıyı cep telefonunuzdan okuyorsanız cep telefonunuzun kamerasını açın ve özçekim durumuna getirin. Kendinize bakın ve şu soruyu sorun; “Çocuğumu kendim gibi yetiştirmek mi istiyorum” yoksa “kendisi olmasını mı bekliyorum?”

Kalın Selametle.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
3553 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.