logo

İş ve Çalışma Hayatındaki Toplumsal Sorunların Çözümü Nedir?

İş ve Çalışma Hayatındaki Toplumsal Sorunların Çözümü Nedir?

İş ve Çalışma Hayatındaki Toplumsal Sorunların Çözümü Nedir?

Bugün toplum içinde konuşulamayanları madde madde yazacağız. Veya kendilerini ifade etmekte zorluk çeken kardeşlerimizin sorunlarını köşemize taşıyacağız. Hükümetimizden biran evvel bu sorunlara çözüm bulmasını, kanunlar çıkarmasını talep ediyoruz.

Emeklilikte yaşa takılanlar sorunu çözülmeli

Emeklilikte yaşa takılanlar bugün başlı başına bir sorun. Türkiye gündemine tam anlamıyla yerleşti. Bununla ilgili ciddi bir çalışma da gözükmüyor. Hep spekülasyonlar var; şu kadar adet var şu kadar şey var diye… Bir ara Cumhurbaşkanımız konuya el attı ama bunun içerisinde öyle konular var ki;  iş bulamayanlar, çalışamayanlar, emekli olamayanlar ve sosyal güvenlik kurumlarından da yararlanamayanlar gibi bunlara da el atmalı. Belli bir yaştan sonra Türkiye gibi bir yerde iş bulmak zor! Bunlarla ilgili hiç olmazsa sigorta konusunda veya başka sosyal güvenlik konularında arkadaşlarımız aylar önce bir öncelik istemişlerdi. Yani bize bazı önceliklerin yapılmasını temin edin anlamında. Bu arkadaşlara bu önceliklerin tanınması lazım.

Türkiye’de Ciddi bir hayat pahalılığı var

En alt tabanın standartları asgari ücret veya her neyse o standartların daha iyileştirilmesi gerekiyor. Birçok ekonomik kriz yaşıyoruz. Sürekli sorunlar aynı. Ahlaki sorunların temelinde ekonomik sorunlar var. Birçok toplumsal sorunun temeli maddi gelirlerdir. Bunları karşılayamadığınızda sıkıntınız büyük oluyor.

Neoliberal ekonomik politikalardan vazgeçilmeli

AK Parti iktidarı ile gelen iyi bir ekonomik anlayış ve çalışma normalde devam ediyorken neoliberal ekonomik politikalara geçildi. Bu anlayışın değişmesi lazım. Neoliberal ekonomik anlayış, yukardakini daha zengin, aşağıdakini daha fakir eder. Aradaki uçurumu arttırır. Bunun hızlı bir şekilde değiştirilmesi lazım. İktidarın ve toplumun menfaatleri için ekonomi politikasını tenkit ediyoruz. Çünkü bu iktidar bizim umudumuz. Bu umudun devam edebilmesi için doğru iş yapmaları gerekiyor. Bu neoliberal ekonomik politikalar sorunları arttırır, azaltmaz. Bundan biran evvel kurtulun vazgeçin!

Madde madde çözüme ulaşması gereken İş ve çalışma hayatındaki sorunlar:

* Emeklilikte yaşa takılanlar. Yani çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihli 4447 sayılı yasadan önce başladığı halde yeni çalışanlar gibi emekli yaşları haksız şekilde yükseltilenler. Bununla ilgili hükümet madde madde, açık ve net, kaç kişidir, bütçeye maliyeti nedir, bunları izah etmesi lazım.

* Bazı meslek mensuplarına tanınan staj süresini sigorta başlangıcı sayılması ve sigorta olmadan önce yaşanan gebeliklerin sigorta süresine borçlanarak eklenmesi çalışanlara ve annelere verilmediği için haksızlık nedenidir. Anneler sigorta öncesi ve sonrası ayrıma tabi tutulmuştur. Doktorlar, avukatlar, gurbetçiler stajlarını sigortalarına ekletirken diğer meslek grupları ve çalışanlar yok sayılmıştır.

* 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı kanunla bütün çalışanların emeklilikte aylık bağlanma oranları (ABO) aşırı derecede düşürülmüştür. Bir anda emekli oluyor ve maaş pat aşağı iniyor. Önceden askeri ücretle çalışırken emekli olanlar yaklaşık asgari ücret kadar maaş alıyorken artık en fazla yarısını veya daha düşüğünü almaktadır. Halen çalışanlardan EYT’li olanlarında 2008 yılından itibaren çalıştığı her yıl için maaşı 50-60 TL düşmektedir. Yani ödediği prim artmasına rağmen maaşı düşmektedir. Artık bu ABO ile tek maaşla geçinmek imkânsız olmuştur.

* Devlet genç işçi alımlarını İŞKUR ve bunun gibi kanallarla teşvik etmekte sigorta giderlerine ortak olmaktadır. Yaşlı işçi alımında teşvik yoktur. Belli bir yaştan sonra özel sektör işe almamaktadır. 44-55 yaş aralığında iş bulamayan ve EYT’li de olduğu için emekli olamayıp ortada kalan binlerce aile babası vardır. Bütün gelişmiş ülkelerde SGK gibi kurumlar açık verir ve genel bütçeden karşılanır. Bu açığın büyüklüğü sosyal devlet olma ciddiyetini gösterir. Ülkemizde prim vermeyen kesimler içinde giderleri olan SGK’nın denk bütçesi olmadığının tekrar edilmesi haklı ve realist değildir. Zaten açık vermesi gereken bir kurumdur. SGK’nın eksik olan bütçesini de tüm toplum ödediği vergilerle karşılıyor.

* Meclisten çıkan bütün kanunlar patron dostu işçi ve memur düşmanı zihniyetin ürünü olmaktadır. Her seferinde reform adına çalışanların emeğine ve parasına göz dikilmiştir.

* İşsizlik fonu kurulmuş, bunun sadece 1/3’ü geri dönmüştür. 2/3’ü ise patronlara ve kamu bankaları için kaynak olarak kullanılmıştır. Şimdi ise kıdem tazminatına göz dikildiği anlaşılmaktadır.

* En yüksek peşin vergiyi çalışanlar ödemektedir. Daha maaşları ellerine geçmeden kesilen % 15 gelir vergisi birkaç ay sonra % 27’ye fırlamakta araları düşük kendisi yüksek vergi dilimi tam bir zulümdür. Yıl ortası maaşı Ocak ayı maaşından daha düşük kalmaktadır.

* Her kurumdan emekli olan 15 çeşit emeklilik maaşı var farklı farklı. Maliye Bakanımız açıkladı bu oran daha fazla idi düzeltmeye çalışıyoruz diye. Bugün sigorta, bağkur ve memur emeklilerinin maaş farklarına bakın hayret edersiniz. Bunu çok ciddi irdelemek lazım.

* Sendikalar kuruluş amaçlarını aşarak tam bir arpalık haline gelmiştir. Sendika kurumlarını iyice bir incelemek lazım. İşadamlarının başında da adeta demokrasinin kılıcı kesilirler. Birçok yerde sendika ağalarının yaptıkları çok ucubedir.

* FETÖ şüphelisi olan ancak masum oldukları mahkeme kararları ve olağan hal kararlarınca onaylanan kişiler eski işlerine acilen veya muadil işlere verilmelidir.

* Üniversiteyi kredi bursu ile ödeyen gençlerin çoğu iş bulamadığı için zor durumda kalıyor, icralık oluyorlar. En azından faiz borçları silinmelidir.

Yukarda saydığımız bu İş ve çalışma hayatındaki toplumsal sorunlara biran evvel devletimiz kalıcı ve mutlu edici çözümler üretmeli ona göre kanunlar çıkarmalıdır.

Bizden söylemesi.

Muhammed Taha Gergerlioğlu
Strateji ve İstihbarat Uzmanı

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
3276 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.