logo

İSPARK İLE İMTİHANI BİTMEYEN OKULLARIN YILAN HİKÂYESİ

İSPARK İLE İMTİHANI BİTMEYEN OKULLARIN YILAN HİKÂYESİ

Sendikacılığın doğasındandır. Bir yanlış gördüğünde düzeltilmesi için irade ortaya koymak. Bazen ise kamu otoritesi bu hatalı uygulamadan vazgeçer ümidiyle iyi niyetle beklersiniz. Bu üç gün olur beş olur. Ancak, rahmetli Ahmet Kaya’nın şarkısındaki “aylar oldu gelmedin” misali çözüme dair beklenti sona eriyorsa durum farklıdır.

Şimdi, “kelimeleri top yerine koyarak çalım atmanın anlamı var mı? Sadede gel!” diyenleriniz olacaktır. Biz de o vakit daha fazla meraklandırmadan konuya giriş yapalım. Hani, şu son günlerde İSPARK’la ilgili kamuoyunda çıkan haberleri biliyorsunuz. Genel müdürü ile ilgili istifa haberleri de malûm. Her ne kadar İBB Başkanı İmamoğlu “Henüz kesinleşmiş bir durum yok” dese de malumu ilana çok da fazla kalmış değil.

Kaba deyimle, “İSPARK’ın derdi bizi mi gerdi?” demenize fırsat vermeden İSPARK’ın bizimle derdini açayım isterseniz:

Vakti zamanında, Mustafa Sarıgül yönetimindeki Şişli Belediyesi, ilçeye bir kaç okul yaptırır. Alt katlarını, 10 yıllığına otopark olarak işletme şartıyla İl Özel İdaresi ile de protokol imzalar. Bu protokole göre işletmenin elektrik, su ve doğalgaz gibi giderleri belediyece karşılanacak, işletme sona erdiği vakit otoparkın tüm onarım ve bakım işleri yine belediye tarafından karşılanacaktı. Bu süre zarfında, işletmeden elde edilen gelirin %25’i İl Özel İdaresi’ne, %5’i ise Okul Aile Birliği’ne aktarılması gerekiyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz ve Şişli Belediyesi kısa bir müddet sonra Şişli ilçesindeki üç okulda (Resneli Niyazi Bey/Şehit Murat Demirci OO, Selim Sırrı Tarcan İO, Harbiye İlk ve Ortaokulu) bulunan otoparkların işletimini İSPARK’a devreder.

Her şey kâğıtta yazılı olduğu gibi olmadı tabi. Okulların bu otopark gelirlerinden protolde geçen oranda yararlanamadığı, bu konuda yıllardır devam eden şikayetlerin olduğu, konunun defalarca hem İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde gündeme getirildiğini biliyoruz.

İSPARK’a devrinden sonra mali sorumlulukların ne kadarının yerine getirildiği ya da okullara bu işletmelerden kaç para aktarıldığının muhatabı elbette biz değiliz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer ilgililer, kamuoyuna bu konuda bir açıklama yaparsa seviniriz.

Şişli ilçesi özelinde otoparkı olan okullardaki bu rahatsızlık artınca, yaklaşık iki yıl kadar önce, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, otoparkı olan İstanbul’daki tüm okulların müdürleri ile toplantı yaparak durum tespitinde bulunur. Sonrası ise meçhul. Yani bir nevi sümen altı da denilebilir. İl Özel İdaresi boyutuyla bir muhatap da kuşkusuz valilik. Lakin geçen onca zamana rağmen bir mesafe alındığını söyleyemeyiz.

İnsanın tam da burada sorası geliyor:

İSPARK Milli Eğitim’e hangi katkıyı sunmuştur ki, okullara “yaraya merhem” kabilinden katkısı tartışılacak bir durum ortadayken bu kadar tolerans gösterilmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne işimiz düştüğü vakit, resmi görevimiz olmasına rağmen bize kronometreyi açan bir İBB işletmesine bu kadar iyi niyet fazla değil mi?

Kamuoyu yetkililerden şu sorulara cevap beklemektedir:

Kiminin protokol süresi dolmasına rağmen, bu okullardaki İSPARK otoparkların faaliyetlerine daha ne kadar müsaade edilecek?

Yıllarca okullara ödeme yapmak yerine hesapta tutulan paranın yasal faizi İmamoğlu yönetimindeki İBB’den tahsil edilecek mi? Yoksa İSPARK’ın zararını kapatması için hibe mi edilecek?

Ve son soru: Bu alt katları otopark olan okullara, ilgili yapılan çalışmanın safahatı hakkında kamuoyunu aydınlatmayı ve özellikle İSPARK ile olan sözleşmeyi tek taraflı feshetmeyi düşünüyor musunuz?

İdris ŞEKERCİ
Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı

Etiketler: » » » » » »
378 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.