logo

Kağıthane Deprem Bölgesi mi, Kağıthane’den Fay Hattı Geçiyor mu

Kağıthane Deprem Bölgesi mi, Kağıthane’den Fay Hattı Geçiyor mu

2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından (DEZİM), “İstanbul İli Kağıthane İlçesi Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı” hazırlandı.

Kağıthane ilçesine ait deprem tehlike analizleri, kentsel üstyapı ve altyapı unsurlarının risk analizleri “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” verileri kullanılarak hazırlanmıştır.

Kağıthane İlçesi Bilgisi:

Kağıthane ilçesi, İstanbul iline bağlı; kuzeyde Sarıyer, kuzeydoğuda Beşiktaş, doğu ve güneyde Şişli, güneybatıda Beyoğlu ve batıda da Eyüp ile komşu ve 14.83 km2 yüz ölçümüne sahiptir. İlçede 19 mahalle bulunmaktadır. TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu 448.025’dir.

Kağıthane’de deprem riski nedir?

7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Kağıthane’deki binaların ortalama %73’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama % 20’si hafif, %6’sı orta, %0,7’si ağır ve % 0,3’ü de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir.

Kağıthane’de, analiz edilen toplam bina sayısı 29.103’tür. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde Kağıthane’deki binaların ortalama %7’si (yaklaşık 2.096 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 27.066 binanın ise hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

Geçmiş depremlerde yaşananlar, can kaybı ve yaralanma oranlarının kadın ve çocuklarda daha fazla olduğunu göstermiştir. Geçmiş dönem deprem sonrası istatistikleri, can kayıplarının büyük çoğunluğunun sarsıntı sırasında, daha az kısmının ise binadan çıkmaya çalışırken ya da kurtarılmayı beklerken meydana geldiğini göstermektedir. Yaralanmaların ise yaklaşık yarısının, sarsıntı sırasında, diğer yarısının ise deprem sırasında veya sonrasında binadan çıkmaya çalışırken meydana geldiği gözlemlenmiştir.

7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Kağıthane’de ortalama 84 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 44 kişinin ağır yaralanabileceği ve 275 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.

Deprem nedeni ile meydana gelen bina hasarlarının önemli bir etkisi de binaların barındırma özelliğini kaybetmesidir. Acil barınma ihtiyacının belirlenerek, bunun karşılanması için gerekli ön planlama ve çalışmaların yapılması, özellikle yoğun yapılaşmaya maruz metropol alanlarda beklenen depremler için kritik önemdedir. Deprem sonrası insanların, hasarlı olmasa da binalara girmeyip bir süre dışarda olmayı tercih etmeleri de genel resmi ağırlaştıran bir durumdur.

Acil barınma ihtiyacı nedir?

Kağıthane’de 7.5 senaryo depremi sonrasında yaklaşık 9.908 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 30.000 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir. Bu tahminlerde de depremin oluş şekline göre, hasarlarda gördüğümüze benzer belirsizlikler bulunmakta olup, deprem sonrası gerçekleşen acil barınma ihtiyacı içindeki nüfus verilen değerin altında ya da üstünde gerçekleşebilir.

Depremde ulaşım ve yardım nasıl olur?

İstanbul gibi özellikle eski ilçe, semt ve mahallelerinde dar yolların, sayısal anlamda yoğun ve hasar görebilirliği yüksek bir bina stoğunun bulunduğu kentlerde, depreme bağlı bina göçmelerinin meydana gelmesi durumunda veya binaların ağır hasar gördüğü hallerde yollar kapanabilmekte ve bu durum deprem sonrası her türlü kurtarma ve yardım operasyonunu çok zorlaştırmakta ve zaman zaman imkânsız hale getirmektedir.

Alınabilecek önlemler nelerdir?

Bu doğrultuda alınabilecek önlemler açısından ilçenin kentleşme karakterine bakıldığında, Kağıthane’de yapıların büyük oranda 1-4 ve 5-8 kat aralığında yer aldığı görülmektedir. Yapı yaşları baz alındığında ise yapıların yaklaşık % 81’inin 2000 ve öncesi yıllarda inşa edildiği tespit edilmiştir. Deprem kaynaklı riskin azaltılmasına yönelik eylemlerde, önceliğin bu yapı grupları olması gerektiği düşünülmektedir. Risk azaltma eylemleri planlanırken de tekil yapı ölçeğinde değil, en azından ada bazlı veya bölgesel yaklaşımların benimsenmesi önemlidir. Üstyapı odaklı çözümlemelerin yanında, altyapı sisteminin de sürdürülebilir ve dayanıklı nitelikte olması bütüncül bir çözümleme için gerekli görülmektedir. Yapısal eylemlere ek olarak, ilçe genelinde uygulanabilecek eğitim, farkındalık ve görünürlük çalışmaları ile vatandaşların afet riski farkındalığının ve bireysel önlem seviyelerinin arttırılması, riskin azaltılmasında kritik öneme sahiptir.

Bu rapor tahminidir

Bu raporda sunulmuş olan bütün tahminler, deprem mühendisliği literatüründe yer alan, analitik çalışmalara veya depremlerde yaşanmış deneyimlerden yararlanarak oluşturulmuş ampirik modellere dayanmaktadır. Bu modeller, bütün istatistiksel modellerde olduğu gibi kabullere dayanmakta ve çeşitli belirsizlikler içermektedir. Sunulan sonuçlar kullanılan modellerden elde edilen ortalama değerlerdir. Gerçek bir depremin yaratacağı kayıpların bu raporda sunulan sonuçlardan farklı olması kaçınılmazdır.

Ayrıntılı bilgi için: https://8luvomezzzsk.merlincdn.net/wp-content/uploads/2021/01/Kagithane.pdf

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
2163 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.