logo

Kardeşliği İnkâr Eden Tarih Utansın

Kardeşliği İnkâr Eden Tarih Utansın

Kardeşliği İnkâr Eden Tarih Utansın

 

Gelibolu savaşlarına katılmak üzere Kudüs-ü Şerif kapısından hareket eden Filistinli askerler resimde gözükmektedir. Resim Osmanlı Arşivlerinden alınmıştır.

Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde, Filistin’den gelip vatan savunmasına katılanlar, Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Düşmana geçit vermemek için 2 bin 500 kilometre mesafeden gelip şehit düşen Filistinlilerin anısı, Çanakkale şehitliğindeki kitabelerde yaşıyor.

Çanakkale savaşları sırasında, Osmanlının 141 şehrinden olduğu gibi Filistin’den gelen askerler de, Çanakkale Boğazını canla başla savundu. Filistin’den gelerek Çanakkale cephesinde savaşan 500’e yakın askerden hiç birisi geri dönemedi.

Filistinli askerlerden 88’i, savaş esnasında şehit düştü. Bu 88 asker arasından 9 kişi de Gazze’den gelerek vatan savunmasına katıldı. Geri kalan 400’e yakın asker ise, savaş dönemindeki şartlara bağlı olarak dizanteri, zatürre, tifo gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.

Şimdilerde, İsrail’in hukuksuz yasakları, ambargoları ve haince saldırıları karşısında var olma mücadelesi veren Filistinlilerin dedeleri, vatanlarından kilometrelerce uzakta, Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Filistinli şehitlerin isimleri, Çanakkale’de bulunan anıt şehitlikler ile şehitler abidesindeki sembolik mezarlarda yaşatılıyor.

Yine Gelibolu Yarımadasında bulunan Soğandere ve Şahindere şehitliklerinde de, 9 kahramanın anısına “Gazze” yazılı bir mezar taşı bulunuyor. Kahramanlığıyla tüm dünyanın hayranlığını kazanan 57’nci alayın askerleri arasında da Filistin’in çeşitli kentlerinden gelerek vatan savunmasında şehit düşen askerler yer alıyor. Bu askerlerin isimleri de 57’nci Alay şehitliğindeki sembolik mezar taşlarında yer alıyor.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
1702 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.