logo

Kolej Gibi Devlet Okulu

Kolej Gibi Devlet Okulu


Kolej Gibi Devlet Okulu

Kağıthane’nin en kalabalık lisesine sahip ilk 5 okul arasında yer alan Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, farklı bir okul profili sergiliyor.

Devlet okulu olmasına karşın okulda; dil kafe ve sayısal ders laboratuvarlarından, Kuran-ı Kerim tilavet sınıfı ve Açık Mağaza uygulamasına, bisiklet parkurundan, karate kurslarına, oturma ve dinlenme alanlarından, sinema salonlarına, satranç, akıl-zekâ oyunlarından, örgü örme-pasta köşesine kadar pek çok alanda eğitim veriliyor.


AĞIRTMIŞ: Derdimiz; Müslüman-okumuş bir nesil yetiştirmektir.

Edebiyat Öğretmeni ve Okul Müdürü Abdullah Ağırtmış ile Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini ve eğitim sistemimizde İmam Hatip Liselerinin rolünü konuştuk…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1975 İstanbul doğumluyum. Aslen Siirtliyim. İlkokulu Mehmetçik İlkokulunda, Ortaokul ve Liseyi Kağıthane İmam Hatip Lisesinde okudum. 1993 senesinde Kağıthane İmam Hatip Lisesinden, 1998 yılında da Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. Daha sonra Nişantaşı Üniversitesi İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans yaptım. Özel okul ve dershane öğretmenliklerinden sonra 2000 yılında Milli Eğitim de öğretmenliğe başladım. On yıllık öğretmenlik hayatımdan sonra sırasıyla Cengizhan Anadolu Lisesi, Ekrem Cevahir İmam Hatip Lisesi ve Kağıthane Anadolu İmam hatip Lisesi’nde beş yıl Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundum. 2014 Kasım ayında Kağıthane Kız Anadolu İmam Lisesine Müdür olarak atandım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Kağıthane Kız A.İ.H.L. hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle 45 yıllık bir okul olduğumuzu belirtmek isterim. Bu itibarla her açıdan okulumuza katkı sağlayan, emeği geçen meslektaşlarıma teşekkür ederim. Okulumuz 1976 yılında Şişli İmam Hatip Lisesi adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Daha sonra Şişli İmam Hatip Lisesi Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından altı katlı okul inşaatına başlanmış ve 1983-84 yılında bu binada öğretime geçilmiştir. Tamamen halkın katkısı ile yapılan eski binamız 2014-2015 öğretim yılında yeniden yapılmak üzere yıkılmıştır. Yerine 32 derslikli ve iki bloktan oluşan bir bina yapılmıştır. Bu binada, spor salonu, kütüphane, dil kahve, konferans salonu, zümre odaları, laboratuarlar ve mescit bulunmaktadır. 2014-2015 öğretim yılından itibaren tamamen Anadolu Lisesi statüsünde ve sadece kız öğrenci alan okulumuzun adı Kağıthane Kız A.İ.H.L. olarak değiştirilmiştir. Bünyesinde 1000 öğrenci ve 85 öğretmen ile eğitime devam etmektedir.

Kağıthane Kız A.İ.H.L.’nin misyon ve vizyonu nedir?

Misyonumuz; Öğrencilerimizin zihninde, insana, düşünceye, özgürlüğe, ahlaka, kültürel mirasa ve saygıya dayanan bir  din öğretimi anlayışıyla birlikte  kadim medeniyet duygusunun  sahiplenmesine  katkıda bulunmaktır. 

Vizyonumuz; Her yönüyle kültürel mirası değerlendirebilen, yaşanan hayatı yorumlayabilen ve problemlere çözüm üretebilen bireyler yetiştirmek.

Sizce eğitim nedir?

Eğitimi, hayatın en önemli unsuru olarak düşünüyorum. Çünkü işimiz insan. Mesele, talebenin kendini mutlu ve güvende hissettiği bir okul oluşturmaktır. Okulda hizmet sunan tüm ekip, (idare, öğretmenler, yardımcı personel, aile birliği) bu felsefe ile çalışıyoruz. Bu düşünceyi, somutlaştırmak için öncellikle okul binasında fiziki ve donanımsal bir yeterlilik oluşturmaya çalıştık.

Öğrencinin ihtiyaçları nelerdir, mutlu ve başarılı olmaları için ne lazımdır, velilerimize güveni nasıl sağlarız, tüm personelin aidiyet hissini nasıl gerçekleştirebiliriz, okul-kurum kültürünü nasıl oluştururuz? Gibi sorulara yanıt aradık. Akabinde kaliteli ve ahlaklı bir eğitimi planlamaya çalıştık. 

Eğitim sistemimizde İmam Hatip Liselerinin rolü nedir?

Eğitim sistemimizde İmam Hatip Liselerinin rolü çokça tartışılmıştır. Süreç veya başarı odaklı okullar sınıfında, nereye oturur meselesi hala konuşulur. Şunu kabul etmek gerekir ki, bu okulların çıkış noktası, süreç odaklıdır. Müslüman yurdum insanının ihtiyaçlarının bir tezahürüdür. Daha sonrasında İslami kimlik ve dini yeterlilik de bu okulların eğitim felsefesine dâhil olmuştur. En son geldiğimiz nokta ise,  ihtiyaç- İslami kimlik-dini yeterlilik ve başarıdır. Bu dört temel kavram İmam Hatip Liselerinin odak noktalarını oluşturur.

Gelinen noktada, talep oluşmasını beklemek bir hatadır. Arzı sunmak ve öylece talebi oluşturmak her alanda başarının önemli etmenlerinden kabul edilir. Telefon firmaları daha talep oluşmadan gelişim teknolojisi ile arz oluşturmakta ve talebi kışkırtmaktadırlar. Tabi ki, okullar ve eğitim iktisat ve teknoloji hamleleri ile açıklanamaz. Fakat şurası da kesindir ki, eğitimin kalitesini yükseltmek için daima yenilikçi bir eğitim arzını oluşturmak gerekir. Bu amaçlar ve düşünceler çerçevesinde ekip olarak okulumuzda kaliteli bir arz oluşturmaya çalışıyoruz.

Okulunuzda ne gibi projeler yaptınız?

Öncelikle kaliteli, yeterli ve yenilikçi bir eğitim ortamı oluşturduk diyebiliriz: Tekli sıralı derslikler, sayısal ders laboratuvarları (fizik-kimya-biyoloji), Kuran-ı Kerim tilavet sınıfı, sıcak suyun olduğu tuvaletler, sinema salonu, karate salonu, öğrencinin güvenli internet alabileceği internet kafe, kitap okuma, satranç, örgü örme, akıl-zekâ oyunları, pasata köşesi gibi mekânlar, dil kafe, mescit, kütüphane, oturma ve dinlenme alanları, etüt odası, sıcak yemek sunulan öğrenci kafeteryası, Açık Mağaza uygulaması, bisikletler, her katta farklı dillerde yayın yapan (İngilizce, Arapça, Türkçe) Televizyonlar, Şiir-Mezuniyet duvarları, Radyo istasyonu, Tam donanımlı Müzik Atölyesi, Spor salonu, Tiyatro–Konferans salonu, Revir, kırtasiye hizmeti gibi bir öğrencinin dış mekâna ihtiyaç duymadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve mutlu bir zaman geçirebileceği bir okul donanımı oluşturduk. Öyle ki, okul bahçesine dahi öğrenci çok az ihtiyaç duymaktadır.

Peki, eğitim ve başarı için neler yaptınız?

Yaptığımız fiziksel iyileştirmenin ardından eğitim ve başarı için kaliteli arz sunma çalışmasına girdik. 11-12 sınıflara yönelik üniversite hazırlık kursları, Kuran-ı Kerim ve Arapça hazırlama kursları, olimpiyat takımı matematik programı, proje sınıflar, yabancı öğretmen eşliğinde pratik Arapça ve İngilizce eğitimi, Hat, Ebru, Piyano, Keman Voleybol, Basketbol, Karate, Kickboks, kursları Harezmî Eğitim Modeli, Kısa filim çalışmaları, 15 günde bir sinema gösterimleri, Münazara ve bilgi yarışmaları. Hayattan konukların alındığı Salı Buluşmaları, Kitap okuma saati, öğretmenler odası sohbetleri, gezi programları, mezun buluşmaları gibi eğitimsel faaliyetlerle de Yenilikçi Eğitim Modellemesini oluşturmaya çalıştık. Bu maddi eğitim olanaklarının yanında tamamlanması gereken ahlaki ve dini eğitim için de değerler eğitimini, meslek dersi öğretmenlerimizle organize ettik. İmam-Hatip Liselerinin var olma sebeplerinden olan dini-ahlaki eğitim yeterliliğini temel alarak devam ediyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bürokratik algıların dışında mutlu öğrenci iyi okul felsefesini oluşturmaya çalıştığımız arz eden okul -okulda hayat var sistemi bizce imam hatip liselerinin vazgeçilmez amaçlarından biri olan, İslami kimlik- bilinç sahibi ahlaklı ve vicdanlı nesil, yetiştirmenin en önemli araçlarından biri olacaktır. Derdimiz, Müslüman-okumuş bir nesil yetiştirmektir.

Bizlere bu imkânı sunduğunuz ve eğitime verdiğiniz destekler için Hasbahçe Gazetesine ve sizlere teşekkür ederim.

Okuldan Resimler:

Özel Röportaj: Ayetullah Coşkun

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
6807 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.