logo

Erol ÇAĞLAR’ın “Napolyon’un Peşinde Bir Osmanlı” Adlı 2.Kitabı Çıktı

Erol ÇAĞLAR’ın “Napolyon’un Peşinde Bir Osmanlı” Adlı 2.Kitabı Çıktı

Mart 2016’da “Osmanlı Lakapları” adlı kitabı ile yazarlığa adım atan Araştırmacı Tarihçi Yazar Erol ÇAĞLAR, ilk kitabının yoğun ilgi ve beğeni görmesi üzerine yedi yıllık yoğun bir çalışma ile “Napolyon’un Peşinde Bir Osmanlı- Seyyid Mehmed Emin Vahîd Efendi ve Fransa Sefaretnamesi” adlı ikinci kitabı çıkardı.

Napolyon’un Peşinde Bir Osmanlı

Telemak Kitap’tan çıkan bu kitap; Osmanlı İmparatorluğu’nun bu büyük sarsıntılar geçirdiği dönemde kilit bürokratlarından biri olan Seyyid Mehmed Emin Vahîd Efendi’nin Napolyon’la kesişen yolunu, hayatını ve 1808 yılında III. Selim’in görevlendirmesiyle çıktığı elçilik seyahatinin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarmak için kaleme alınmıştır.

Seyyid Mehmed Emin Vahîd Efendi ve Fransa Sefaretnamesi

Osmanlı İmparatorluğu en uzun yüzyılına girerken, Avrupa önce Fransız Devrimi’nin sonrasında da Napolyon ordularının yol açtığı son derece çalkantılı bir dönemden geçiyordu. Napolyon Bonapart’ın İtalya’dan Mısır’a, İber’den Rusya’ya uzanan macerası, İmparator oluşu ve 1814’te iktidardan düşüşü Modern tarihin en büyüleyici sahnelerinden biri olmuş, Napolyon efsanesi 200 yıldır edebiyattan akıl hastalıklarına her sahada temsil bulmuştur.

Vahîd Efendi, Fransız elçisi General Sebastiyani’nin aracılık ettiği bu seyahatinde Napolyon’la olası bir Rusya seferi için ittifak antlaşması yapmak ve detayları istişare etmek için yola çıkar. Sefâretname’de Edirne’den başlayarak Vidin, Temeşvar, Budapeşte, Viyana, Krakov, Varşova üzerinden Paris’e gider. Vahîd Efendi’nin hatıratı hem diplomatik hem de dönüşen Batı şehirlerine dair gözlemlerde bulunur.

Çağlar’ın geniş bir özetle, özgün dilinde sunduğu bu sefaretnameye Vahîd Efendi’nin İngiltere ile imza ettiği Kale-i Sultaniye Antlaşması’na dair takrirleri ve antlaşma metni eşlik ediyor.

Erol Çağlar kimdir?

Tarihçi ve ebru sanatçısı Erol Çağlar, 1973 yılında İstanbul’da doğmuştur. Kağıthane İmam Hatip Lisesi Mezunudur. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi Yakınçağ Osmanlı Tarihi Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmıştır. MEDA’nın desteklediği “4 Çatışma 4 Toplum” isimli Avrupa Birliği projesiyle Gümülcine, Kavala, İskeçe, Atina, Filistin, Tel Aviv, Yafa, Kudüs, Beytüllahim ve Jeriho’ya gitmiştir.

Bir kamu kurumunda Tarih Öğretmenliği yapan Erol Çağlar’ın Geleneksel Türk El Sanatları’na ilgisi ise hat meşkiyle başlamıştır ve yaklaşık iki yıl Hattat Efdaluddin Kılıç Hoca ile rik’a hattı meşk etmiştir. Caferağa Medresesi’nde Ayla Makas ile başladığı Ebru derslerine Eyüp Cafer Paşa Medresesi’nde İsmail Dündar Hoca ile devam etmiş ve ilk eserlerini de aynı medresede sergileme fırsatı bulmuştur. Ebru icazetnamesini ise 2005’te İstanbul Beyoğlu’ndaki Yeminli Mali Müşavirler Odası Sanat Galerisi’ndeki sergi açılışında hocası İsmail Dündar’dan almıştır.

Tarihi, genç dimağlara sevdirmeyi ilke edinen yazar, bu konuda Osmanlı, İslâm coğrafyası ve Avrupa’da gezmeyi, gezip gördüklerini sanat ve tarih içerikli yazılarında anlatmayı tercih etmektedir. Değişik gazete ve dergilerde İslâm sanatları ve kültürel mirasa dair yazılar kaleme alan Erol Çağlar, kendisine ait Abıhayat Ebru Atölyesi’nde bir yandan ebru talebesi yetiştirirken bir yandan da sanat ve tarih içerikli yazı çalışmalarına devam etmektedir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
238 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.