logo

Osmanlı Devlet Adamları Tanışmak İçin Sizi Bekliyor

Osmanlı Devlet Adamları Tanışmak İçin Sizi Bekliyor

Ah şu lakaplar! İnsanı rezil de eder, vezir de. Kimi zaman över ve hoşnut eder kimi zaman da kötüler ve sinirlendirir. Fiziksel özelliklerden de yakıştırılabilir, karakteristik özelliklerden de. Ve çoğu lakabın, öğrenmesi oldukça keyifli bir hikâyesi vardır. Tarihçi, Öğretmen ve Ebru Sanatçısı Erol Çağlar, kaleme aldığı “Osmanlı Lakapları” eserinde Osmanlı döneminde kendisine lakap takılan tüm paşaların hikâyelerini anlatıyor.

600 yıl boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nda pek çok devlet adamı görev yaptı. Soyadı kanunun olmadığı o yıllarda, halkta olduğu gibi Osmanlı devlet adamları da çeşitli lakaplarla anılıyordu.

“Kaltakçızade Halil Efendi, Matrakçı Nasuh, Ayıcı Arif Bey, Cenaze Hasan Paşa, Pırasa Ahmet Paşa, Öküz Kara Mehmet Paşa buyurun, tanışmak için sizi bekliyorlar!”

Biz de Osmanlı devlet adamları için kullanılan lakapları, bu lakapların nereden geldiğini ve kısa hikâyelerinden bir kısmını sizler için derledik:

EVLİYA ÇELEBİ

25 Mart 1611 tarihinde İstanbul Unkapanı’nda doğmuştur. Asıl adı belli değildir. Lakabını hocası Evliya Mehmet Efendi’den ötürü aldığı tahmin edilmektedir. Babası Topkapı Sarayı kuyumcubaşısı olan Derviş Mehmet Zilli Efendi’dir.

HEZARFEN AHMET ÇELEBİ

Hayatı hakkındaki bilgiler, sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde anlattıklarıyla sınırlıdır. Lakabı olan Hezarfen, “bin fen sahibi” demektir. Çok çeşitli bilim dallarında bilgi sahibi oluşu sebebiyle kendisine bu lakap verilmiştir.

MATRAKÇI NASUH

Asıl adı, Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavi’dir. Doğum tarihi ve yeri tam olarak bilinmeyen Matrakçı Nasuh, Saraybosna yakınlarında tahminen 1481’de doğmuştur. Dedesinin devşirme olduğuna dair kesin bilgiler vardır. Enderun’da eğitim görmüştür. ‘Matrakçı’ yahut ‘Matraki’ adıyla anılması kılıca benzer sopalarla oynanan ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen ‘matrak’ oyununda çok usta olduğu içindir.

PABUÇÇU AHMET PAŞA

Rize’de 1760’ta doğmuş. Rize’den İstanbul’a geldiğinde Vefa Han’ında ayakkabı dikmekle uğraşmış. Vaka-i Hayriye’de, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasında gösterdiği başarılardan ötürü kapıcıbaşılık rütbesi almış akabinde liman nazırlığı, beylerbeyi ve kaptan-ı derya olmuş.

KABAKULAK İBRAHİM PAŞA

Şebinkarahisar’dan İstanbul’a gelen bir köylü çocuğu olarak saraya girmiş ve birçok görevde bulunup sadrazamlığa kadar yükselmiştir. Sadrazamlığındaki en büyük başarısı Patrona Halil Ayaklanması’nın kalıntılarını İstanbul’dan temizlemektir.

Osmanlı Devlet Adamları, Tanışmak İçin Sizi Bekliyor…

“Osmanlı Lakapları” adlı kitabı Satın Almak İçin:

https://okuyucuyuz.com/products/osmanli-lakaplari

Erol Çağlar kimdir?

Tarihçi ve ebru sanatçısı Erol Çağlar, 1973 yılında İstanbul’da doğmuştur. Kağıthane İmam Hatip Lisesi Mezunudur. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi Yakınçağ Osmanlı Tarihi Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmıştır. MEDA’nın desteklediği “4 Çatışma 4 Toplum” isimli Avrupa Birliği projesiyle Gümülcine, Kavala, İskeçe, Atina, Filistin, Tel Aviv, Yafa, Kudüs, Beytüllahim ve Jeriho’ya gitmiştir.

Bir kamu kurumunda Tarih Öğretmenliği yapan Erol Çağlar’ın Geleneksel Türk El Sanatları’na ilgisi ise hat meşkiyle başlamıştır ve yaklaşık iki yıl Hattat Efdaluddin Kılıç Hoca ile rik’a hattı meşk etmiştir. Caferağa Medresesi’nde Ayla Makas ile başladığı Ebru derslerine Eyüp Cafer Paşa Medresesi’nde İsmail Dündar Hoca ile devam etmiş ve ilk eserlerini de aynı medresede sergileme fırsatı bulmuştur. Ebru icazetnamesini ise 2005’te İstanbul Beyoğlu’ndaki Yeminli Mali Müşavirler Odası Sanat Galerisi’ndeki sergi açılışında hocası İsmail Dündar’dan almıştır.

Tarihi, genç dimağlara sevdirmeyi ilke edinen yazar, bu konuda Osmanlı, İslâm coğrafyası ve Avrupa’da gezmeyi, gezip gördüklerini sanat ve tarih içerikli yazılarında anlatmayı tercih etmektedir. Değişik gazete ve dergilerde İslâm sanatları ve kültürel mirasa dair yazılar kaleme alan Erol Çağlar, kendisine ait Abıhayat Ebru Atölyesi’nde bir yandan ebru talebesi yetiştirirken bir yandan da sanat ve tarih içerikli yazı çalışmalarına devam etmektedir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
714 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.