logo

Özel Sağlık Meslek Liseliler Antalya’da Buluştu

Özel Sağlık Meslek Liseliler Antalya’da Buluştu

Özel Sağlık Meslek Liseliler Antalya’da Buluştu

ozel-saglik-meslek-liseleri-dernegi-toplanti

ÖSAMDER tarafından düzenlenen çalıştayda, Özel Sağlık Meslek Liselerinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. MEB Daire Başkanı Celal Kılıç, ülkelerin kalkınmasında meslek liselerinin önemli rol oynadığını söyledi.

osamder-antalya

ÖSAMDER (Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği) tarafından Antalya’da düzenlenen çalıştayda, Özel Sağlık Meslek Liselerinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Öğretim Programları, Teşvikler ve Sosyal Ortaklar Dairesi Başkanı Celal Kılıç, ülkelerin kalkınmasında meslek liselerinin önemli rol oynadığını belirterek Türkiye’de de ibrenin meslek liselerine doğru döndüğünü söyledi.

osamder-genel-baskani-ulas-velioglu

ÖSAMDER Başkanı Ulaş Velioğlu, Antalya Belek’deki Limak Atlantis De Luxe Hotel’de düzenlenen ve iki gün süren çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, meslek liselerinin, dünyada gelişmişliğin ölçüsü olduğunu belirterek “Öyle sorunlar yaşadık ki, başımıza gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi, bize atılmayan tokat kalmadı. Ağustos ayında şevkimiz kırılmaya başlamıştı. Şükürler olsun verdiğimiz mücadelenin meyvelerini aldık. İlk kongremizi 12 kişi ile gerçekleştirmiştik bugün 150’lere varan bir sayıya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

saglik-meslek-liseliler-antalyada-bulustu

İBRE ÖZEL OKULLARA DÖNÜYOR

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Öğretim Programları, Teşvikler ve Sosyal Ortaklar Dairesi Başkanı Celal Kılıç da, kalkınmış ülkelerde meslek liselerinin oranının çok fazla olduğunu söyledi. Nitelikli elemana her zaman ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Kılıç, Almanya’yı örnek göstererek, “Almanya’da üniversite mezunlarının sayısı 1.4 milyon, meslek lisesi mezunu sayısı 7.8 milyon iken Türkiye’de ise üniversite mezunu 5.8 milyon, meslek lisesi mezunu 1.2 milyon” ifadesini kullandı.

Kalkınmanın temelinin meslek liselerinden geçtiğini vurgulayan MEB Daire Başkanı Celal Kılıç, ibrenin Türkiye’de de meslek liselerine taraf döndüğünü anlattı. Özel okul girişimcilerin şimdiden planlarını yapmalarını isteyen Kılıç, özel sağlık meslek liseleriyle ilgili olarak, “Sağlık meslek liseleri katma değeri yüksek okullarımızdandır. Orada yetişen sağlık personeli herhangi bir işe girmese de ailesine, çevresine bakması bile çok önemli bir hizmettir” diye konuştu. Celal Kılıç, devlet kapısının herkese her zaman açık tutulduğunu, dolayısıyla özel sağlık meslek liselerinin sorunlarının çözümü için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

ozel-capa-anadolu-saglik-meslek-lisesi-kurucusu-maksut-konyar

BİRLİKTEN RAHMET DOĞAR

Özel Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi kurucusu Maksut Konyar ise, söz konusu çalıştaya katılım oranının yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, “Birlikten rahmet doğar, bu nedenle güçlü olmalıyız. Sorunlarla karşılaştığımız zamanın dışında da bir araya gelip dertleşmeli ve fikir alış verişinde bulunmalıyız” dedi. Öğrencileri çok önemli bir meslek sahibi yapmaya çalışırken velileri de mutlu etme gibi bir ulvi işi gerçekleştirdiklerini belirten Konyar, şöyle devam etti:

“Öğrencilerimizin ve velilerimizin profili belli; maddi durumu düşük, örgün eğitimden kopma durumu söz konusu. Şunu iftiharla söyleyebilirim ki; başta özeleştiride bulunduğumuz birçok öğrencimizin sahaya çıktığında çok başarılı olduklarını gördük. On binlerce sağlık personeli açığının olduğu bir ülkede böyle bir hizmeti yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. 10-12 kişiyle yapılan toplantılardan bugün 150’lere kadar ulaştık. Bu birlikteliğimizi bozmadan daha büyük, daha kapsamlı çalıştaylar gerçekleştirerek yetkili makamlara daha kurumsal şekilde ulaşıp, sorunlarımızı daha kolay şekilde çözeceğimize inanıyorum.”

ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLALIM

Bundan sonraki organizasyonların daha profesyonelce yapılması gerektiğini vurgulayan Konyar, “Arkadaşlarımızın şikayetçi değil çözümün bir parçası olmalarını bekliyoruz. Bütün üyelerimiz bu toplantılarda düşüncesini ortaya koysun” dedi. Maksut Konyar, profesyonellik anlamında gelişmeye ÖSAMDER’in fiziki altyapısının güçlendirilmesi ile başlanılması isteyerek, derneğin acil olarak bir sekretaryasının kurulması ayrıca; seslerinin daha güçlü, daha fazla medya organlarında duyurulması için basın danışmanlığının istihdam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.     

ozel-baser-anadolu-saglik-meslek-lisesi-kurucusu-seher-baser

ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ

Özel Başer Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Kurucusu Seher Başer, 12 yıllık zorunlu eğitimin bir parçası olarak, devletin üzerinden ciddi bir yükü alan Özel Sağlık Meslek Liselerinin, MEB Özel Öğretim Kurumları, Mesleki ve Teknik Eğitim ile Ortaöğretim yönetmeliğine bağlı olmasına ve Mesleki ve Teknik Eğitim olarak da Devlet Okullarıyla de aynı statüye sahip olmamıza rağmen, pratik uygulamalarda çifte standart olduğunu vurguladı.

Seher Başer; MEB Özel Öğretim Genel Müdürlüğü ve Mesleki Teknik Genel Müdürlüğünün Sağlık Bakanlığının ilgili birimi arasındaki koordinasyon eksikliğinden dolayı sorunların ortaya çıktığını, Özel Sağlık Liselerinin Devlet Okullarıyla Mesleki ve Teknik Eğitim konusunda aynı haklara sahip olmasını, üvey evlat muamelesi yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Bununda ancak iki kurumun arasındaki koordinasyon eksikliğinin giderilmesiyle çözüme kavuşacağını bildirdi.

konyar-yener-hukuk-danismanlik-avukatlari

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

ÖSAMDER’in hukuk işlerini üstlenen “Konyar Yener Hukuk Danışmanlık” avukatları Erşan Konyar ve M.Kemal Yener tarafından yapılan sunumda ise, staj sorununun Anayasa’nın ihlali olduğu anlatıldı. Staj parasının ödenmesi gibi bir durumun söz konusu olmamasına rağmen yasadaki bir boşluktan yararlanılarak yapılan bu haksız uygulamanın hukuki sürecinin takip edildiği belirtilen sunumda, özel okulların da devlet okulları gibi aynı haklara sahip olması gerektiği kaydedildi.  

KOMİSYONLAR OLUŞTURULDU

Bu arada, konuşmalardan sonra çeşitli başlıklar adı altında altı komisyon oluşturuldu. Yaklaşık bir saat süren komisyonların toplantılarından ortaya çıkan sonuç bildirileri ise komisyon sözcüleri tarafından öğleden sonraki oturumda dile getirildi. Söz konusu bildirilerden bazıları şöyle:

ozel-capa-anadolu-saglik-meslek-lisesi-sevgi-oner

Sevgi Öner (Özel Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi) :

Hemşire yardımcılığını anlayabilmek için öncelikle hemşireliğin ne olduğunu tam olarak bilmek gerekiyor. Hemşirelik; temelini bilim ve sanattan alan multidisipliner bir meslektir. Asla enjeksiyon  yapmaktan ibaret değildir. Daha çok bireyin ve toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek, hastalık halinde ise iyileştirmeye yönelik uygulamalar yapmak üzerine kuruludur. Uygulama ve çalışma sahası çok geniştir. Bundan dolayı hemşire yardımcılarının da invaziv işlemler dışında geniş çalışma sahası vardır. Hastanelerin birçok bölümünde zaten invaziv (girişimsel) işlemler yapılmamaktadır. Fizik tedavi üniteleri, sterilizasyon üniteleri, EKG, nst, sft hizmetleri ve hatta ameliyathanelerde çalışabilme olanakları vardır. Nitekim ABD’de 1970’lerden, İngiltere, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkelerinde 1990’lardan bu yana uygulanan bir sistemdir. Ve hükümetimizin 2023 yılı hedefleri içerisinde hemşire yardımcılığı istihdamı da bulunmaktadır. Bundan dolayı bu bölümü düşünen çocuklarımızın veya velilerimizin endişe yaşamaları veya mesleki çelişki ve bunalımlara düşmelerine gerek olmadığına yürekten inanıyorum. Gönül rahatlığıyla bu bölümleri ve sağlık liselerini tercih edebilirler. 

erdem-anadolu-saglik-meslek-lisesi-dilsad-kulunk

Dilşad Külünk (Erdem Anadolu Sağlık Meslek Lisesi):

Okulumuzu, devletin bizi teşvik etmesiyle kurduk. Bu okulların ülkeye, insanlığa ve topluma olan faydası çok fazla. Yaptığımız işin çok ağır bir boyutu var. Dokuzuncu sınıfa kadar üzerine düşülmemiş, ilgilenilmemiş, zor geçinen ailelerin çocukları geldi bize. Bizler onlara güler yüzlü olmayı, düzgün iletişim kurmayı öğretmeye çalıştık. Sağlık Meslek Lisesi yerine başka liselere gittikleri takdirde ‘lise terk’ konumunda olabilecek pek çok çocuğu mesleği olan mutlu bireyler haline getirerek insanlığa hizmet ettik.

Haber: Müslüm Aktürk/ ANTALYA

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
5015 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.