logo

Serdar Yolsal: RAM Toplumun Yaşam Kalitesini Arttırıyor

Serdar Yolsal: RAM Toplumun Yaşam Kalitesini Arttırıyor

Kağıthane Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürlüğüne atanan Serdar Yolsal’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi hakkında bilgi aldık…

Kağıthane Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Kemerburgaz Caddesi No:1 Kağıthane adresinde; Kağıthane Merkezden Nurtepe’ye çıkan yokuş üzerinde solda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının giriş katında hizmet vermektedir.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Serdar YOLSAL kimdir?

1977 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde doğdum. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Maçka’da okudum. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri mezunuyum. 2002 yılında öğretmen olarak Trabzon’a atandım. 2005 yılından itibaren İstanbul’da çalışmaktayım. 2018 Ağustos ayında Kağıthane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü olarak atandım. Evliyim ve 2 çocuğum var.

RAM’ın vizyonu nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri ile Özel Eğitim hizmetlerinde kalite yolculuğuna ara vermeden ilimizde en üst seviyede müşteri memnuniyeti sağlayarak ülkemizde Rehberlik ve Araştırma Merkezleri içerisinde lider olmak. Psikolojik açıdan bireyleri sağlıklı ve güçlü kılarak yeteneklerini toplum yararına kullanmalarını amaçlamak.

RAM’ın misyonu nedir?

Sürekli gelişen günümüz dünyasında eğitimin ayrılmaz bir parçası olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri ve Özel Eğitim Hizmetlerini ilimiz eğitim sistemleri içerisinde etkin hale getirip kaliteyi arttırarak; kendine gerçekleştirmiş ve verimli insan profili hedefini yakalamak için bu hizmetlerden öğrencilerimiz ve tüm ilçemiz halkının en üst seviyede faydalanmasını sağlamaktadır. Çocuk ve gençlerin sağlıklı yetişmesine ve gelişmesine katkıda bulunmak üzere sürekli hizmet ve eğitim projeleri yürüterek toplumun yaşam kalitesini arttırmak.

Rehberlik Araştırma Merkezinin Görevleri Nelerdir?

Rehberlik Araştırma Merkezinin görevlerini maddeler halinde sıralayabiliriz. Bunlar şunlardır:

1- Okulun ya da ailenin isteğiyle, okul başarısızlığı nedeniyle gelen öğrenciler teste tabi tutularak test ve gözlem sonuçlarına göre gerekli önlemler alınır. Öğrenciler kendi sınıfına devam edecek durumda değilse özel eğitim sınıflarına ya da öğrenciler zeka seviyelerine göre uygun özel eğitim okullarına gönderilerek eğitim-öğretim hizmetlerinden yararlanması sağlanmaktadır.

2- İşitme engelli, ortopedik engelli, görme engelli vb. sorunlarla başvuran öğrenciler aynı şekilde incelenerek düzey ve özürlerine uygun eğitim veren özel eğitim okullarına ya da normal sınıfta kaynaştırma programına tabi tutulmaktadır.

3- Destek eğitimden yararlanmak isteyen özürlü öğrenci ve bireyler için gerekli inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra özel eğitime ihtiyacı olanlara kurul raporu hazırlanmaktadır.

4- Özel eğitim okullarına gönderilen veya normal sınıflarda kaynaştırma programına alınan öğrencilerin belirli aralıklarla takibi yapılıp gelişimleri gözlemlenerek ve gerekli önlemler alınmaktadır.

5-Değişik psikolojik problemler ve davranış bozuklukları nedeniyle gelen öğrencilere kişilik testleri uygulanmakta, psikolojik danışma ve oyun terapisi yapılmaktadır. Üniversite hastaneleriyle işbirliğine gidilerek tıbbi tedavi gereken vakalarda gerekli psikolojik tedaviler tıbbi destekle yapılmaktadır.

6- Kendilerini daha yakından tanımak isteyen, çevresiyle daha sağlıklı bir iletişim kurmak ve kendini gerçekleştirmek isteyen öğrencilere psikolojik danışma hizmeti verilmektedir.

7- Çocuğuna nasıl yaklaşması gerektiği hakkında anne ve babalara, öğrencileriyle daha iyi bir diyalog kurmak isteyen öğretmenlere, üst eğitim kurumlarını ve meslekleri tanımak isteyen öğrencilere bilgi verilmektedir.

8- Özellikle rehber öğretmeni olmayan okullara gidilerek öğretmen ve öğrencilere yönelik seminer ve toplantılar düzenlenmektedir.

9- Tarama isteyen okullar gidilerek zekâ taraması yapılmaktadır.

10- Üniversitelerle işbirliğine gidilerek belirli zamanlarda öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik konferanslar düzenlenmek.

Anne ve Babalar, RAM’dan nasıl yararlanabilirler?

Anne ve Babalar eğer çocuklarında herhangi bir farklılık fark ediyorsa okuldaki rehberlik servisine başvurmalıdır. Daha sonra rehber öğretmenin yaptığı incelemeler sonucunda gerekli form ve belgeler doldurulduktan sonra RAM’a yönlendirilmektedir. RAM’da yapılan gerekli testler ve ölçme-değerlendirmeler sonucunda çocuğunuza uygun devlet bünyesinde bulunan özel eğitim kurumuna yönlendirilmesi yapılmaktadır.

Bunların yanı sıra çocuğunuzun eğitimine destek için kurulmuş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri de bulunmaktadır. Bu hizmetten yararlanabilmek için çocuk psikiyatrisi bulunan herhangi bir devlet hastanesinden alınan raporla RAM’a başvurmanız gerekir. RAM’ın bu raporu değerlendirmesi sonucunda da rehabilitasyon merkezinden destek alabilmesi için bir rapor daha hazırlanmaktadır.

Röportaj: Ayetullah Coşkun

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3099 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.