logo

WYS WHATSAPP YÖNETİM SİSTEMİ HUZURLARINIZDA

WYS WHATSAPP YÖNETİM SİSTEMİ HUZURLARINIZDA

Sosyal medya hepimizin fabrika ayarlarını bozdu desek yeridir. Mahremiyet başta olmak üzere birçok şeyi de tükettiğini söyleyebiliriz. Söyleyemediklerimizi söylediğimiz, yazılamayanları -sorumsuz- bir şekilde yazdığımız…

Özel alanda sosyal medya kullanımına ilişkin daha pek çok şey söylenebilir. Ancak,  konumuz bu olmadığı için bu kadarı ile yetinerek kamusal alanda daha büyük sıkıntılara gebe bir başka konuya geçelim.

“Devletin dili yazıdır” sözünü duymayanımız yoktur sanırım. Şifahi talimatların semptomlarını, neden olacağı başkaca sorunları memuriyette belli bir tecrübeye sahip olan herkesin malumudur. Hiyerarşik düzen içerisinde yazışmaların DYS sistematiği içerisinde olduğunu, bu sistematik içerisinde verilen talimatların da dayanak ve ilgisinin de yazılması gerektiğini biliyoruz.

WhatsApp, kullanıcılara bazı şartlar dayattığı vakit bir hayli heyecanlanmıştım. Yerli üretimi teşvik eden tepkilerin yanı sıra, o günlerde devletin neredeyse bütününde kurumsal yazışma yerine WhatsApp üzerinden bir yönetim hakim olmuştu. WhatsApp, geri adım atar gibi yaptı, topyekün hepimizin yelkenleri suya indi. Oysa, sorun daha esaslı ve kökten tartışılması gereken bir hal almıştı:

Yasal geçerliliği olmayan -adı üzerinde- sosyal medya yazışma grupları üzerinden devlet yönetimi doğru muydu? Devletin de bir mahremiyeti, sırrı ve her şeyden öte ağırlığı olması gerekmez miydi?

Milli Eğitim’de yönetici olan bir kişinin, yönetim zincirini işletmek için takip etmek zorunda olduğu birçok grubun olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda pek alışık olmadığımız başka durumları da yaşıyoruz.  Mesela, artık WhatsApp gruplarında Kaymakamlar da yer  alıyor. Belki de, Vali Bey de daha yukarıda aynı uygulamanın içerisindedir bilemiyorum. 

WhatsApp artık bir haberleşme kolaylığı olmaktan çıkmıştır. Ortada, DYS yerine WYS WhatsApp Yönetim Sistemi ile kuşatılmış durumdayız. Memurun mesai saatleri bellidir. DYS üzerinden yazılamayacak, dayanağı ve yasal zemini olmayan zamansız talimatlar ile artık alt grup yöneticilerin psikolojisi bozulmuş durumdadır. Adeta bir mobbinge dönüşen bu usule son verilmelidir. Başlangıçta birimler arası bilgi akışı hızını artırmak için düşünülen WhatsApp grupları amacını aşan yöneticiyi hayatından bezdiren bir hâl almıştır.

Açıkça belirtmekte fayda görüyorum:

Kendisi yasal olmayan bir yazışma usulü ile verilen talimatların hükmi geçerliliği yoktur. Başta okul yöneticileri olmak üzere her kademedeki yöneticileri motivasyonunu düşüren bu grupların kapatılması ve yazışmaların, devletin kendi sistematiği içerisinde yapılması gerekmektedir.

Üyelerimizi mutlu etmeyen hiçbir şey bizi mutlu etmez. Bu duruma dur demek için; tüm gruplardan çıkıyoruz dediğimizde yasal olarak yapılabilecek hiç bir şey yoksa -ki yoktur- bu gruplar üzerinden bakanlığı/devleti yönetmeye çalışmak da doğru değildir vesselam.

İdris Şekerci
EBS İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı

248 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.