logo

İstanbul’da Tütün Ürünlerine Yönelik Yasa Dışı Ticaretin Bilançosu Ağır

İstanbul’da Tütün Ürünlerine Yönelik Yasa Dışı Ticaretin Bilançosu Ağır

Türkiye’nin her bölgesinde birçok alanda kaçakçılıkla mücadele sürüyor. Yıllık 70 milyar TL’ye varan vergi kaybına neden olan kaçak tütün ve tütün ürünü ticaretinin en büyük merkezlerinden biri olan İstanbul kaçakçılar için de cazip bir merkez üssü haline geldi.

Mayıs ayında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda belirlenen adreslerde yapılan aramalarda 30 milyon lira değerinde malzeme ele geçirdi.

Yasa dışı ticaretin olumsuz etkisi sadece finansal değil

Tütün mamullerinin yasa dışı ticareti devlete yılda 70 milyar TL’ye varan vergi kaybına mal oluyor. Denetimsiz bir şekilde üretilen ve satışı gerçekleştirilen yasa dışı tütün mamulleri 150 bin esnafın cirosundan yılda milyarlar çalıyor. Yasalara aykırı bir şekilde internet üzerinden veya tütüncü adı verilen ruhsatsız satış noktalarında gerçekleşen yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin toplam tütün mamulleri pazarının yüzde 28’ine ulaştığı belirtiliyor. T.C.Ticaret Bakanlığı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünün 2022 yılı faaliyet raporuna göre 2022 yılında gerçekleştirilen yasa dışı makaron yakalamaları son 1 yıl içinde 26,1 milyar adetten 101, 5 milyar adete, yasa dışı tütün yakalamaları 40,9 milyon kilodan 50,3 milyon kiloya çıkmıştır.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) raporlarına göre yasa dışı sigara ve tütün ticareti terörizmin önemli finans kaynaklarından birisini oluşturuyor. Yine KOM’un 2021 raporunda ülkemizde tütün mamulleri kaçakçılığında trendin yıllar içinde değişerek, yurt dışından yasa dışı yollarla sokulan sigaradan, doldurulmuş makaron, boş makaron ve açık sarmalık tütüne evrildiği görülüyor.

Tütün Sanayicileri Derneğinden Farkındalık Kampanyası

Tütün Sanayicileri Derneği, Türkiye genelinde 150 bin esnafla birlikte kaçağa karşı mücadele etmek için harekete geçti. Dernek, tütün mamullerinin yasa dışı ticaretinin verdiği ekonomik ve toplumsal zarara dikkat çekmek amacıyla ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında, yasa dışı tütün ticareti konusunda toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Tütün Sanayicileri Derneği, bir yılda 70 milyar lira vergi geliri kaybına neden olan kaçak sorununun çözümüne yönelik “Yasa Dışı Kapı Dışı” kampanyası başlattığını açıkladı. Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, “Yıllık faaliyet raporlarına göre burada devletimizin sadece kaybı yok, aynı zamanda bu ticareti yapanlar dolayısıyla teröre kadar uzanan bir zincirde bu paraların aktığını, finansal kaynakların aktığını görüyoruz” dedi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
330 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.