logo

Britanya’nın Kurduğu Dünya Düzeni

Britanya’nın Kurduğu Dünya Düzeni

Britanya’nın Kurduğu Dünya Düzeni

Avrupalı Kâşiflerin, Amerika kıtasını keşfetmesi ve ardından Hindistan’a giden deniz yolunu keşfetmesiyle 16.asrın sonunda dünya, yeni bir düzenin kurulması ile yüzleşmiştir.

Osmanlı karşısında asırlar boyu mağlup olan Avrupalıların ABD’yi keşfi ve yeni deniz yollarına ulaşımı artık Avrupalılar için yeni bir açılım demekti. Bu keşifler özellikle Hindistan’a ve uzak doğuya deniz yolu ile ulaşım, Osmanlı’nın hem önemini azalttı hem de çok büyük bir gelir kaybına sebep oldu.

Avrupalılar, reformlar sonrası kiliseyi devre dışı bırakarak kendilerine yeni bir alan açtılar. Artık Avrupalıların gemi filoları ile kurduğu düzen, dünya ticaretinde; onları en büyük güç haline getirdi.

Bilimsel ve teknik alandaki geliştirdikleri yenilik ve icatlar; buhar gücü ile çalışan gemiler, sonrasında sanayi devrimi, Avrupalı devletlerinin herkesin önüne geçmesini sağladı ve zenginlik ile tanıştılar. Bu onların tarihinde bir ilktir.

Birleşik Krallığın bir ada ülkesi olması nedeniyle halkı, denizci bir devletti. Böylece dünyanın en büyük gemilerine ve filolarına çok kısa sürede sahip oldular. Ardından dünyanın her yerindeki doğal kaynaklara ulaşıp el koydular. Ve dünyanın ilk sömürge imparatorluğunu kurarak, milyonlarca kilometre karelik toprakların tek sahibi ve patronu oldular. Zamanla onlara Fransa ve Hollanda rakip olarak çıksa da asla bir Britanya olamadılar. Bu sürece Portekiz ve İspanya da dâhil oldu. Onlarında böylesi bir güce ulaşmaları mümkün olmadı. İspanya ve Portekiz pastadan Güney Amerika’yı alabildi.

Dünya, ilk kez böylesi bir sömürge ile tanıştı. Artık Afrika’nın sadece yeraltı kaynakları değil, insanlarının da alınıp satılması yani köle ticareti, yine Avrupalı tüccarlar eli ile oldu. Milyonlarca Afrikalı, hem Amerika’ya hem Avrupa’ya bir mal gibi satılıp alındı. Bu ucuz iş gücü, Amerika’da büyük çiftliklerin kurulmasını sebep oldu. Bu ucuz iş gücünden faydalanarak büyük servetlere de sahip oldular.

Şeker kamışından üretilen şeker artık yenidünyanın en büyük gelir kapısı oldu. İngiltere, sömürge dünyasını kuran ve yöneten bir devlettir. Ve insanlık suçu işlemiştir. Diğer Avrupalılar, hem ekonomik hem siyasi olarak hem de yönetme adına asla bir Britanya olamadılar.

Nihayet, 19.asırda köle ticareti yasaklandı ve 1815’te Viyana Kongresinde ilk kez kınandı. Daha sonra bu karara Britanya’da, buna benzer bir kararla yasak geldi. Oysa ABD’de yakın tarihe kadar adı konmamış bir şekilde bu devam etti. Kuzey-Güney iç savaşı sonrası her ne kadar yasaklar gelmişse de bugün bile hala beyaz ve siyahi ayrımı güçlü bir şekilde devam etmektedir.

Bunları niye yazdım. Geçmiş 300 yıl bilinsin istedim.

Şimdi yeni bir dünya düzeni arefesindeyiz, kim veya kimler bu yeni düzeni kuracak bilmiyorum. Bildiğim yeni kurulacak düzenin çok kanlı ve ağır kayıplarla sonuçlanacağıdır. Çünkü bu asırda bu teknolojik iletişimde insanlar köle olmamak ve sömürüye karşı savaşmak isteyecektir. Bunun herkese ağır sonuçları olacaktır.

Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.

Necati Yüzüak

Etiketler: » » » » » » »
1487 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.