logo

TÜRKİSTAN’a Cevap-1

TÜRKİSTAN’a Cevap-1

Başlığı bu şekilde atarak geçmiş 70 bölümlük yazı dizisine bir cevap yazarak bitirmek istedim. Cevabı Necati YÜZÜAK olarak yazmak istiyordum, sonra vazgeçtim. Çünkü herkes şöyle düşünecekti. Bu adam zaten bir Türk milliyetçisidir. Bakış açısı da, yanlı olur diyenler çıkacaktı. Bunlarla geçen düşünceler sonrası bu cevabı WAMBERY’in düşünce ve bakış açısından vermekte karar kıldım.

WAMBERY kimdir?

Macar asıllı Prof. Hermann Arminius WAMBERY bir Türkolog’dur. İstanbul’da Osmanlı paşalarından Mehmed Sadık Rıfat Paşanın İstanbul’daki konağında 4 yıl kalmış ve daha sonra paşanın verdiği özel bir yazı ile Türkistan’a seyahat ederek 1862-1865 yılları arasında tam üç yıl Türkistan’ın her yereni dolaşarak gözlem araştırmalarını yaparak Londra’ya dönmüştür.

Peki, WAMBERY dört yıl İstanbul’da daha sonra üç yıl Türkistan’da niçin kalmış ve neler yapmıştır?

WAMBERY Payitahtta kendini Reşit Efendi kimliği adı altında sahte bir kimlikle ve derviş kisvesi altında yaşamıştır. WAMBERY bir İngiliz istihbarat ajanıdır. Yahudi’dir. Görevi Türkistan’ın topografik ve coğrafi yapısını araştırmak üzere görevli bir ajandır. İstanbul’daki yıllarında Türkçe, Farsça ve Osmanlıcayı çok iyi öğrenmiştir. Payitaht yılları sırasında Sadık Rıfat Paşaya istihbari bilgi olarak Reşit Efendi’nin gerçek kimliği bildirilmiş lakin Paşa buna rağmen 4 yıl WAMBERY’i konağında misafir etmiştir ve seyahati için gerekli belgeleri de kendisine vermiştir. WAMBERY hatıralarında bundan bahseder ve derki: Kimliğimin bilindiğini düşünüyorum. Lakin yine de bana çok büyük bir misafirperverlik gösterdiler. Çok müteşekkirim. Bu millet dünyada eşi benzeri olmayan bir millettir.”

Dizilerin hiçbir tarihsel dayanağı yoktur!

WAMBERY’yi, Payitaht Abdülhamid dizisinde 2.Abdülhamid Han döneminde yaşamış gibi gösterdiler. Dizilerin senaristleri ve yapımcılarına buradan bir çift sözüm var. Tarihi diziler yapıyorsanız eğer aslına uygun yapın ya da bu işi yapmayın!

Türkistan demek Jeostratejik bir derinlik demektir

Benim için çok önemli ve kıymetli olan WAMBERY’nin Türkistan’da yaşadığı ve gözlem yaptığı üç yıla dair hatıratlarıdır. Bu hatıratta Türkistan bizim için neyi ifade eder. Ve o bölgeyi ihmal ve terk ederek neleri kaybettiğimize dair bir yabancı, istihbaratçı, gözlemcinin ağzından tespitleri aktaracağım. İnanıyorum ki sizlerde beğenip takdir edeceksiniz. Ayrıca bugüne dair çok önemli bir bakış açısı getireceğim.

Türkistan demek sadece bir ırk birliği demek değildir. Jeostratejik bir derinlik demektir. 21.asırda bile halen Türk milleti ve devleti için hayati bir konudur. İnanıyorum ki bir gün birileri bunun farkına varacak ve gereğini yapacaktır!

20. asırda dünya için her şey enerji idi. Türkistan’ın tamamında dünya enerji rezervinin % 27’si mevcuttur. Yani dünyanın dörtte biri. Ne yazık ki bu kaynak İngiliz eli ile önce Ruslara daha sonrada uluslararası şirketlere sunulmuştur. Ne yazık ki Türk devleti buralarda yoktur. Zamanında ve gereğince dikkatlice bu politikaları ve stratejileri oluştursa idik. Bugün başka yerlerde idik.

Bakın İngiliz istihbaratı bir adam ile o coğrafyanın topografisini çıkartıyor ve gelecek yüzyılı planlıyor. Ben artık kötü bir söz bile söylemekten hayâ ediyorum.

Devleti yönetenlerin artık akıllı ve gelecek öngörüler üzerine plan yapmaları gerek.

Yurt dışından borç para bulup, onu da hiç bir gelecek vadetmeyen işlere harcamak devlet yönetmek değildir.

Necati YÜZÜAK

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
751 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.